Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 20. szám, 1998. május 16

Belpolitika

Hatvan garzon Hatvanban
Tovább a cikkhez >>>

NÉHÁNY SORBAN
Hamis tízezresek
Tovább a cikkhez >>>

Ki áll a plakát mögött
Tovább a cikkhez >>>

FIRNIGEL ÉVA
Az amerikai csodaszerre várni kell

Évekig eltart míg egy-egy gyógyszert engedélyeznek Magyarországon. Ez az eljárás vár arra az amerikai rákkutató biológusok által kifejlesztett új szérumra is - amennyiben gyógyszer lesz belőle -, amely úgy tűnik sikeresen veszi fel a küzdelmet a kórral.


Magánügyek szemétdombon
Tovább a cikkhez >>>

Vandálok pusztítottak Makón egy elhagyott zsinagógában
Tovább a cikkhez >>>

Alku a jobboldal ellen
Tovább a cikkhez >>>

BOHÁCS ZOLTÁN
Egyelőre abszolút többségben vagyok

Beszélgetés dr. Rapcsák Andrással, Hódmezővásárhely polgármesterével, a következő magyar parlament első képviselőjével, aki a Fidesz - MPP támogatásával indult a választásokon.


SZAKONYI DÁVID
Az MSZP ideológiai háborútól tart
Tovább a cikkhez >>>

A demagógia segítette a szélsőségeseket
Tovább a cikkhez >>>

Magyar választás, nemzetközi aggodalom

A nemzetközi sajtó egyértelműen kiemelte, hogy a II. világháború óta először jutott szélsőjobboldali párt a magyar parlamentbe. A választást senki sem tekinti „lefutottnak”, de felhívják a figyelmet, hogy az alacsony részvételi arány a demokrácia zavarára utalhat. Azt viszont egyértelművé tették: a választás az MSZP és a Fidesz között dől el.


SZAKONYI DÁVID
Lakat alatt a gengszterek

Elfogták azt a két fiatalembert, akik a választások előtti napokban kiraboltak egy pénzszállító autót az M5-ösön, súlyosan megsebesítve annak két kísérőjét. A tettesek azonosak a két hete történt zsámbéki takarékszövetkezeti rablás elkövetőivel, akik megöltek egy 53 éves férfit.


Torgyánt nem lehet kihagyni
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Veszélyes kullancsok
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

POGÁCSÁS PÉTER
Tőkeemelés a Postabankban
Tovább a cikkhez >>>

NAGY ERIKA
Pártelnök a tőzsdén
Tovább a cikkhez >>>

A jobboldaltól félnek a befektetők

A választások első fordulóján elért eredmény nem nyugtatta meg a tőzsde szereplőit. A nemzetközi tőzsdéken uralkodó kedvező hangulat ellenére egyértelmű eséssel - hat százalékkal - reagált a budapesti börze, kifejezve ezzel a kialakult helyzetben rejlő bizonytalanságot. Szakemberek szerint egy jobboldali kormány esetében infláció emelkedése, a külföldi tőke kiáramlása reálisan bekövetkezhet.


NAGY ISTVÁN
Döntsd a tőkét

A mértéktartó pénzügyi szakembereket meglepte a politikai jobboldal előretörése a választásokon. Bár egyértelmű, hogy a magyar gazdaság az elmúlt négy évben - különösen a „Bokros-csomag” 1995. évi bevezetése óta - látványos javuláson ment keresztül, egyes pártok gazdasági programjai tele vannak olyan kódolt üzenetekkel, amelyeket - úgy tűnik - sokan észrevettek. A nemzetközi tőke kifinomult hallással rendelkezik.


KOVÁCS GERGELY
Daimler Benz Chrysler közös úton

Pénzügyi és autóipari körökben egyaránt meglepetést keltett, amikor a múlt héten Amerika harmadik legnagyobb autógyára, a Chrysler, és a Mercedes autókat gyártó Daimler Benz vezetői bejelentették: a két vállalat egyesüléséről tárgyalnak.


Szankciók a bombákért

Az amerikai törvényeknek megfelelően két nappal az indiai atomrobbantás után az Amerikai Egyesült Államok életbe léptette Indiával szemben a gazdasági büntető intézkedést. A robbantásokra érzékenyen reagálva Japán is félbeszakította hiteleik folyósítását. Oroszország és Franciaország azonban nem támogatja India gazdasági jellegű rendszabályozását, a szomszédos Pakisztán pedig kevesli a szankciók hatását.


Indonézia válságban

Suharto indonéz elnök türelemre és mérsékletre intette honfitársait, miután az áremelkedések bejelentésére újra fellángolt a lakosság elégedetlensége. A politikai és gazdasági válságot kísérő zavargásokban eddig tíz ember vesztette életét.


PAPP LEVENTE
A beruházások vására

Örvendetes módon hazánk egyre vonzóbb a külföldi tőkeerős cégek számára, és ma már a hazai befektetők is megtalálhatók a piacon. Az ipar mutatóinak kedvező alakulásával várhatóan tovább növekszik a befektetési kedv - természetesen ezt a választási eredmények is befolyásolják -, ami újabb beruházásokhoz vezet.


GÁL LÁSZLÓ
Boldogok a magyarok

Magyarország sorsa megváltozott: a gazdaság egészséges fejlődésnek indult, a keresetek reálértéke tavaly 5 százalékkal emelkedett. Ennek ellenére a miniszterelnöknek nehéz dolga volt a szavazókban megteremteni a „jól érzem magam” életérzést, inkább csak a „nem is olyan rossz” szintet sikerült elérni - írta a választásokat közvetlenül megelőzően a Financial Times című gazdasági lap.


Háttér

CSEREKLYEI MÁRTA
Tony, a vidám kormányfő

Tony Blair jól ismert széles mosolya fogadta a nyolc nagyhatalom vezetőjét az angliai csúcstalálkozó fogadásán. Az angol miniszterelnök most ünnepli kormányzásának első évfordulóját.


BURIK GÉZA, CSEREKLYEI MÁRTA
Atomfegyverkezés Ázsiában

Az április elején hatalomra került új hindu-nacionalista indiai kormány nem rejtette véka alá azt a szándékát, miszerint a világ második legnépesebb országa számára a legfontosabb feladatnak a katonai ütőképesség javítását tekinti, beleértve a nukleáris fegyverek fejlesztését is. A fegyverkezési versenyben a fő ellenfél a szomszédos Pakisztán, amely szintén atomfegyvereinek elrettentő erejében bízik, így tartani lehet attól, hogy az Indiában kiéleződött hindu-muszlim vallási konfliktus kiléphet a nemzetközi színtérre is.


Külpolitika

RÖVIDEN
Öngyilkos püspök
Tovább a cikkhez >>>

Exterroristák készülnek a parlamentbe

Néhány nappal az északír megbékélési egyezményről tartandó május 22-i népszavazás előtt az Ír Köztársasági Hadsereg politikai szárnya, a Sinn Fein arra számít, hogy meghatározó szerepet kap az új belfasti kormányban.


Cook mosakszik
Tovább a cikkhez >>>

SARKADI ZOLTÁN BALÁZS IMRE
Füstbe ment terv

„A botrány célja, hogy lejárassa az elnöki intézményt” - nyilatkozta a Hetek kérdésére Kerekes Károly, az RMDSZ parlamenti képviselője a román sajtóban „Otopenigate”-nek elkeresztelt cigarettacsempészési ügyről. Kerekes szerint az ilyen és ehhez hasonló akciók a rendszerváltás óta zajlanak Romániában, igaz, a jelenség „kommunista csökevénynek” tekinthető.


Nagykoalíció Hollandiában
Tovább a cikkhez >>>

Magyar katonák Koszovóban

„Egy nagyon veszélyes konfliktus megoldása felé tett józan lépés” - így jellemezte Clinton Berlinben kiadott nyilatkozatában Milosevics jugoszláv és Ibrahim Rugova koszovói vezető megegyezését a belgrádi tárgyalásokról. Időközben a Londonban tárgyaló NATO-vezetők egy esetleges katonai beavatkozás lehetőségét is fontolóra vették.


Káosz Dzsakartában

Az indonéz kormány harckocsikat és páncélozott harci járműveket küldött a főváros utcáira az egyre terjedő erőszakos zavargások elfojtására. A több napja tartó zavargások során a feldühödött csőcselék boltokat fosztogat, és a kínai kisebbség házait gyújtogatja.


NAGYÍTÓ
A magyar pesszimizmus
Tovább a cikkhez >>>

Pakisztán visszavág

Pakisztán föld alatti atomrobbantásra készül, amelyre már a közeli napokban sor kerülhet - közölte amerikai katonai műholdfelvételekre és kémjelentésekre hivatkozva a New York Times.


Szaddám segít

Kuvaitban rabolt pénzzel segítette a boszniai muzulmánokat Szaddám Huszein iraki elnök, ám a milliók a boszniai szerbek és horvátok kezébe kerültek - állítja a Globus című zágrábi hetilap.


Véres összetűzések az évfordulón

Az 1996. őszi zavargások óta a legsúlyosabb incidensekre került sor az államalapítás ötvenedik évfordulóján az izraeli hadsereg és az ugyanezen a napon a „Nagy Katasztrófára” emlékező palesztinok között.


Clinton támogatja az európai egység gondolatát

„Több mint ezer éven át, Nagy Károly idejétől az Európai Unió alapításáig, egy egységes Európa gondolata mozgatta a kontinens fantáziáját. Most először ez az álom elérhető közelségbe került, nem hódítás útján, hanem szabad emberek döntése által” - jelentette ki Bill Clinton Berlinben. Az európai körúton tartózkodó amerikai elnök ugyanakkor kifejezte aggodalmát, hogy a kelet-európai új demokráciákban a „gyűlölet, intolerancia és megosztás” erői kihívást jelentenek a reformok megerősítése előtt. Clinton beszédében összefoglalta az euroatlanti együttműködésben az elmúlt évek során elért eredményeket: „1994-ben azért jöttem Európába, hogy támogassam az európai egység gondolatát, és elősegítsem az Egyesült Államok és egy új Európa közötti partneri viszony létrejöttét, amely a biztonsági együttműködésben, a szabad piac létében és az élő demokráciákban gyökerezik...”


Publicisztika

BALOGH M. PÉTER
Örömtelen sikerek

A választási eredményekre a tőzsde kisebbfajta pánikkal reagált, az index három nap alatt 8 százalékot esett, ami azt mutatja, hogy a befektetőket meglepte az első forduló kimenetele. A meglepetést folyamatosan feldolgozó politikai elemzőkkel együtt csütörtökre a tőzsde is megnyugodni látszik, ám a befektetők bizalmának tartós helyreállása nagymértékben függ attól, hogy a leendő parlamenti többségre és kormányra vonatkozó spekulációk közül melyik bizonyul működőképesnek.


Riport

TIHANYI PÉTER
Beszélgetés Kovács István, Kokó olimpiai és világbajnokkal
Tovább a cikkhez >>>

Sport

SASS SZILVESZTER
Célegyenesben a Bulls
Tovább a cikkhez >>>

Ahol nem ismerik
Tovább a cikkhez >>>

Márkás csapat
Tovább a cikkhez >>>

Karate-bomba
Tovább a cikkhez >>>

Családban marad
Tovább a cikkhez >>>

Graf megint pályán
Tovább a cikkhez >>>

Jó csapatok rossz meccse
Tovább a cikkhez >>>

Félre ütöttek a csehek
Tovább a cikkhez >>>

Milanói zöldséggel
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Ízvilág

Ezúttal két eredeti francia ínyencség receptjét közöljük. Előnyük többek között az, hogy könnyen elkészíthetőek.


Programok
Tovább a cikkhez >>>

Síeléshez napolaj
Tovább a cikkhez >>>

ERDŐS ORSOLYA
Romantikus vár a város szívében
Tovább a cikkhez >>>

MÉSZÁROS MÁRIA
Jubilál a kisvasút
Tovább a cikkhez >>>

FEHÉR SZILVIA
Fogyókúra mindhalálig
Tovább a cikkhez >>>

VARGA PÉTER
Interjú Bálint Györggyel
Tovább a cikkhez >>>

Színes

INNEN-ONNAN
Nomen est omen
Tovább a cikkhez >>>

Orosz vitorlások hamburg kikötőjében
Tovább a cikkhez >>>

Öregszik az emberiség
Tovább a cikkhez >>>

Kié Auschwitz
Tovább a cikkhez >>>

Háromszor esküdtek meg válás nélkül
Tovább a cikkhez >>>

Minden tehén egyéniség

A tehén is egyéniség. Erre az eredményre jutottak kísérleteik során a lelystadi (Hollandia) Állattartási és Állategészségügyi Intézet munkatársai. A tehenek majdnem olyanok, mint az emberek - foglalta össze a lényeget Gerard Teunis, az intézet szóvivője.


Fásult favédő
Tovább a cikkhez >>>

Választás

Valódi választás előtt állunk

Hankiss Elemér szociológus


Ne legyünk Európa szemétlerakata

Schuszter Lóránt, rockzenész


Választási körkép
Tovább a cikkhez >>>

Döntő jelentőségű lehet a Horbán-vita

Ágh Attila szociológus


Átalakulhat a magyar politikai térkép

Kende Péter politológus


Nem ragaszkodom pártokhoz

Fröhlich Róbert főrabbi


A Fidesz befejezte a temetői munkát

Lengyel László politológus, a Pénzügykutató Rt. elnöke


Érvényesülhet a Fidesz szívóhatása

Stumpf István politológus


Egyházak nem függhetnek pártoktól

Frenkl Róbert, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, világi elnöke


Gyulay örül a MIÉP sikerének

Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök


A teljesítmény lesz a döntő

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze


Magyar nézőpont Párizsból

Fejtő Ferenc Párizsban élő író, történész


Vallástörténet

HACK MÁRTA, MORVAY PÉTER
Komputerizált tévhitek
Tovább a cikkhez >>>

GRÜLL TIBOR
A katolikus vallás eredete
Tovább a cikkhez >>>