Vissza a tartalomjegyzékhez


Minden tehén egyéniség

A tehén is egyéniség. Erre az eredményre jutottak kísérleteik során a lelystadi (Hollandia) Állattartási és Állategészségügyi Intézet munkatársai. A tehenek majdnem olyanok, mint az emberek - foglalta össze a lényeget Gerard Teunis, az intézet szóvivője.

A kísérletek bebizonyították, hogy minden tehén másképpen reagál külső hatásokra, és ezt a magatartását egész életén át megtartja. „Jó ezt tudni. Ha az ember nyugalmat akar az istállóban, akkor ügyelnie kell arra, nehogy olyan egyed kerüljön a tehenek közé, amely megbolondítja a többieket” - magyarázta Teunis.
Az állategészségügyi intézet munkatársai 89 tehenet figyeltek meg a kísérlet során. Volt amikor az istállóban megváltoztatták a helyüket. Máskor viszont a legelőn elkülönítettek egyeseket a többiektől. Ismét máskor elválasztották borjától a kísérleti alanyt. Eközben pedig regisztrálták a kísérleti alanyok szívműködését, hormonkoncentrációját, mozgási készségét és a kérődzés gyorsaságát.
A vizsgálat jelentős eltéréseket mutatott ki az egyes tehenek reagálása között. Míg például akadtak tehenek, amelyek külső behatásokra hevesen dobogó szívvel ide-oda rohangáltak, addig mások nyugodtan folytatták a legelést, mintha mi sem történt volna. A vizsgálatokat egy év elteltével megismételték, és akkor kiderült, hogy a 89 tehén mindegyikénél ugyanaz a reagálás volt tapasztalható, mint az előző évben. (MTI)