Vissza a tartalomjegyzékhez


A jobboldaltól félnek a befektetők

A választások első fordulóján elért eredmény nem nyugtatta meg a tőzsde szereplőit. A nemzetközi tőzsdéken uralkodó kedvező hangulat ellenére egyértelmű eséssel - hat százalékkal - reagált a budapesti börze, kifejezve ezzel a kialakult helyzetben rejlő bizonytalanságot. Szakemberek szerint egy jobboldali kormány esetében infláció emelkedése, a külföldi tőke kiáramlása reálisan bekövetkezhet.

MUNKATÁRSUNKTÓL

A tőzsdei részvények zömét külföldiek birtokolják, akik számára nem a magyar kormány összetétele, hanem sokkal inkább annak stabilitása a fontos. Egyes hazai vélemények szerint a nemzetközi befektetők nem látnak jelentős különbséget a két élenálló párt gazdasági programjában, illetve lehetőségeiben. Magyarország jelenleg túl van egy válságkezelési időszakon, melynek következményeként a gazdaságban - az előző időszakhoz képest - jelentős növekedés állt be. Az elkezdett jó tendencia folytatásához gazdaságpolitikai szinten továbbra is „kényszerpályán” kell futnunk a politikai kampányhoz törvényszerűen tartozó ígérgetések ellenére is. Bármelyik párt vagy pártkoalíció kormányoz is az elkövetkező négy évben, a politikai kockázat nem éri el azt a mértéket, ami a tőke kiáramlásához vezetne.
Medgyessy Péter pénzügyminiszter szerint azonban, bár természetes, hogy a választások idején az értékpapírpiac elbizonytalanodik, a helyzetet súlyosbítja az a tény, hogy „drága” választási ígéretek hangzottak el, főként a Fidesz és a Kisgazdapárt részéről. „Ezek megijesztették a külföldi befektetőket, akik ugyanis arra számítanak, hogy ha ezt az ígérettömeget megpróbálják megvalósítani, akkor lazul a pénzügyi fegyelem, ami a befektetők szempontjából nagyon problematikus.”
A Hetek kérdésére, „Hogyan reagálna az értékpapírpiac a különböző kormányzati lehetőségekre”, Juhász Péter, a New York Bróker értékesítési igazgatója elmondta: a jelenlegi helyzet, a nagymértékű árfolyamcsökkenés egyértelműen a választások által létrejött bizonytalansággal magyarázható. Véleménye szerint az MSZP további kormányzása esetén a tőzsde pozitívan reagálna, középtávon - a bizonytalanságok reakcióinak feldolgozása után - az elmúlt időszakra jellemző növekedés, az árfolyamok és a forgalom emelkedése, az ország kedvező megítélése várható. Egy jobboldali kormányzás esetén az elindult növekedés megrekedésére, az infláció növekedésére, a külföldi tőke nagy mértékű kivonulására, továbbá a tervezett szociális intézkedésekkel párhuzamosan az államadósság növekedésére lehet számítani. A választások második fordulójáig nem várható trendszerű áremelkedés a részvénypiacon, ám azt követően lassú növekedésre lehet számítani - nyilatkozta Debreczeni Kálmán, a Dunainvest Rt. elnöke.
Burán Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a Budapesti Értéktőzsde heves reakciója elsődlegesen egy szélsőséges párt, a MIÉP parlamentbe jutásának és a vártnál rosszabb SZDSZ-szereplésnek köszönhető. A befektetők, úgy tűnik, nem örülnek egy jobboldali kormányzás lehetőségének - vélekedik a politikus.
A tőzsdei árfolyamesést csak az állíthatná meg, ha a kormányzásra igyekvő Fidesz politikusai az eddigi magyar pénzpolitika folytatását ígérnék a piacoknak. Viszont Varga Mihály, a Fidesz - MPP frakcióvezető-helyettese úgy gondolja, nincs közvetlen kapcsolat a tőzsdemozgás és a választások között. Boross Imre, az FKGP pénzügyi kabinetjének vezetője is hasonlóan vélekedik: a részvényárfolyamok mozgása ezen a - szerinte arányaiban kis - tőzsdén nincs kapcsolatban a választással. Csurka István, a MIÉP elnöke a tőzsdének nem tulajdonít sem politikai, sem gazdasági jelentőséget. (N. A.)