Vissza a tartalomjegyzékhez

MÉSZÁROS MÁRIA
Jubilál a kisvasút

Születésnapját ünnepli a hűvösvölgyi gyermekvasút. 1948 áprilisában kezdték építeni, a teljes szakaszt pedig 1950 augusztusában adták át. Az évforduló alkalmából Nagy Lajost, a gyermekvasút vezetőjét kérdeztük a kisvasút történetéről és az idei programokról, aki a Heteknek elmondta: összesen 21 keskeny nyomközű vasút működik jelenleg Magyarországon. Ezek közé tartozik az úttörővasút néven is ismert hűvösvölgyi kisvonat.
A Közlekedési Múzeum öt éve hozta létre alapítványát, melynek működése kiterjed a Kárpát-medence más országaiban működő kisvonatokra is, és a „Mentsük meg a kisvasutakat!” jelszót tűzte zászlajára. Minden szombaton vasutasnapokat tartanak. A július 31. és augusztus 2. között megrendezendő születésnapi járműparádén az egykori építők és vasutasok fognak irányítani. A gyermeknap alkalmából május 31-én minden állomáson gazdag programok (koncertek, versenyek, játékok, légvárak) várják a gyerekeket, akik ezen a napon díjmentesen utazhatnak. Nagy Lajos még elmondta, hogy a Zöld Pont Alapítvány támogatásával megrendezik az „50 év 50 kilométer” tájékozódási túraversenyt, melyre bárki benevezhet, és amelynek második fordulóját augusztus 19-én éjszaka tartják meg. Másik futóversenyükre, melyre elsősorban iskolásokat várnak, október közepén kerül sor „Előzd meg a gyermekvasutat!” címmel.
A Hűvösvölgyben működik még Európa egyik legkorszerűbb szalonvonata is, melyet bárki kibérelhet születésnapi vendégség vagy babazsúr megrendezésére. Az iskolák számára tanteremkocsi áll rendelkezésre a földrajz- és biológiaórák megtartására, augusztus 20-án pedig tűzijátéknéző vonatot indítanak. Az érdeklődők a 397-5392-es vagy a 397-5396-os telefonszámon kaphatnak további információkat.