Vissza a tartalomjegyzékhez

ERDŐS ORSOLYA
Romantikus vár a város szívében

Aki a Hősök tere felé sétál a budapesti Városligetben, annak lehetetlen nem észrevennie az arrafelé emelkedő impozáns épületet, mely 1896-ban nyitotta meg kapuit a nagyszabású millenniumi rendezvénysorozat keretében. Mivel annak idején a cél a történelem felidézése volt, a kiírt pályázathoz hűen több stílusirányzat keveredik az épületegyüttesben. Legismertebb része az erdélyi Vajdahunyadban található vár hű másolata.
Az eredetileg favázas épületet Alpár Ignác tervezte, akinek a szobrával rögtön találkozik a hatalmas kőkapun belépő. 1897 óta működik itt a Mezőgazdasági Múzeum, amely ma 18 állandó kiállítást tart nyitva. Ezek az állattartást, a növénytermesztést, a halászatot, a vadászatot mutatják be a honfoglalástól napjainkig. A múzeum foglalkozásokat szervez óvodások és általános iskolások számára (jelentkezés: Csók Márta múzeumpedagógusnál a 341-2011-es telefonszámon). Közös családi délután eltöltésére is bőven van lehetőség: a kicsik számára érdekes látnivalót jelentenek a hangulatosan, jellemző környezetükben megjelenített kitömött állatok, a bivaly, medve, őz, muflon, szarvas, a hatalmas halak, a több mint százéves szélmalom-modell vagy a rekonstruált XV. századi Szentkirály falu lakóháza és még sok más. A szülőket, vendégeket, turistákat kultúrtörténeti előadással egybekötött borkóstolóval és kiállításvezetéssel várja Csoma Zsigmond. Jelentkezni a 343-3464/137-es telefonszámon lehet.
Csoma Zsigmond múzeumi főtanácsos címzetes egyetemi docens elmondta még, hogy május 5-től mintegy fél éven át tart nyitva az 1848-49-es szabadságharcot és a jobbágyfelszabadítást bemutató kiállítás, amelyet a múzeum a szentendrei skanzennel közösen rendez. A kiállítás aktualitását a hasonló történelmi szituáció adja: a gyűjtemény egy polgári államiság kialakulásának kezdeti lépéseit mutatja be, melynek ismert gyümölcse volt a kiegyezés utáni gazdasági fellendülés, a szabad vállalkozói alapok megteremtése. A múzeum színes kulturális ajánlatának palettáján szerepelnek még a várban rendszeresen fellépő népdalkörök koncertjei, illetve a Károlyi udvarban tartandó szimfonikus komolyzenei programok, hangversenyek, melyekre a június-júliusi estéken várják az arra látogatókat.

A múzeum címe:
Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Budapest XIV., Városliget Vajdahunyadvár
Tel.: 343-0573/128, 341-2011

Nyitva tartás:
10-17 óráig
Vasárnap 18 óráig
Hétfőn zárva