Vissza a tartalomjegyzékhez


NÉHÁNY SORBAN
Hamis tízezresek

Hamis tízezer forintos bankjegyekre bukkant a rendőrség Debrecenben. Négy debreceni lakos eredetinek tűnő tízezressel kívánt vásárolni. Az árusnak azonban gyanússá vált a pénz, és értesítette a rendőrséget. A négy személynél 120 darab, egy debreceni fénymásolóüzletben készült hamis tízezresre bukkantak a rendőrök. A másolatok igen jól sikerültek: a rendőrség szerint szinte a megtévesztésig hasonlítanak az eredeti bankjegyekhez. (MTI)


Roma igazolások

Hatósági igazolás cigány származásról nem szólhat, erről ugyanis semmiféle szervezetnek nem lehet hivatalos tudomása, nyilvántartása - fogalmazta meg az MTI-hez kedden eljuttatott állásfoglalásában Majtényi László adatvédelmi biztos. Az ombudsman a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal kérésére annak kapcsán nyilvánított véleményt, hogy egy fővárosi kisebbségi önkormányzat származási igazolásokat adott ki a hozzá forduló romáknak. Majtényi László szerint az igazolások kiadása ellentétes a személyes adatok védelméről, és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény rendelkezéseivel. Az ombudsman nem tartja indokoltnak, hogy az igazolások kiadása ügyében esetlegesen büntetőeljárás induljon. (MTI)


Koktélos tűz Csabán

Molotov-koktélt dobott valaki csütörtök hajnalban Békéscsaba belvárosában egy Toyota terepjáró gépkocsiba. A benzinespalack nem robbant föl, de az utastér részben kiégett. Az okozott kár körülbelül 800 ezer forint. Mint kiderült: néhány hónapja a kocsi tulajdonosát már megfenyegették élettársa vélt vagy valós tartozásai miatt. A sértett élettársa február vége óta előzetes letartóztatásban van vagyon elleni bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt. (MTI)


Könyörületes minisztérium

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny országos döntőjében szereplő tanulók - helyezésüktől függetlenül - mentesülnek az adott érettségi vizsgatantárgy írásbeli és szóbeli követelményeinek teljesítése alól, illetve jeles érettségi osztályzatot kapnak - jelentette be Honti Mária, a művelődési tárca közigazgatási államtitkára. A művelődési és közoktatási miniszter rendelkezése mintegy 650 diákot érint. Honti Mária azt is elmondta: az új érettségi vizsgaszabályzatról szóló kormányrendelet ez évben eljárási kérdésekben újdonságot hozott. Példaként megemlítette: azzal a diákkal, aki a szóbeli érettségin az adott tételből elégtelenül készült fel, a bizottság elnöke egy alkalommal köteles póttételt húzatni. (MTI)


Nagyértékű heroinfogás

Több mint 10 kilogramm, 80-90 millió forint értékű heroint találtak a vámosok kedd este Hegyeshalomnál. Egy román állampolgár vezette a Peugeot 605-ös személygépkocsit, amely kilépésre jelentkezett a határállomáson. A vámosoknak feltűnt a férfi különleges viselkedése, valamint az útlevelében a kettős beléptető bélyegző, amit Battonyánál ütöttek be. Szigorú ellenőrzés alá vonták a kocsit, s eközben találták meg a kábítószert a hátsó ülés háttámlája mögött a házilag kialakított rejtekhelyen. (MTI)