Vissza a tartalomjegyzékhez


Indonézia válságban

Suharto indonéz elnök türelemre és mérsékletre intette honfitársait, miután az áremelkedések bejelentésére újra fellángolt a lakosság elégedetlensége. A politikai és gazdasági válságot kísérő zavargásokban eddig tíz ember vesztette életét.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A jelenlegi helyzet a harminc évvel ezelőtti felfordulásokhoz hasonlít, amikor Suharto, a későbbi elnök átvette a politikai hatalmat. Azóta a maga körül rokonokból és egyéb hívekből szinte töretlen hatalmat kiépített elnök - megfigyelők szerint - egyre kevésbé lehet biztos a pozíciójában.
Annak ellenére, hogy a klientúra néhány hónapja újra megválasztotta a 76 éves elnököt, az újabban kitört lázongásokban nemcsak a diákság vezetői, hanem az ország egyik legtekintélyesebb muszlim csoportjának vezetője is lemondásra szólította fel, mondván: „Suharto a világ legkorruptabb rendszerének élén áll, ideje mennie.” A 28 milliós szervezet új párt felállítását tervezi, amely kivezetheti az országot a válságból.
Az elégedetlenség nem alaptalan, hiszen Indonézia, a világ negyedik legnépesebb országa merült legmélyebbre az ázsiai válságba. A Nemzetközi Valutaalap 43 milliárd dolláros segélycsomagjának feltételeként radikális gazdasági rendszerváltást kellene végrehajtani, amit az elnök hónapok óta odáz. A legfrissebb zavargásokat az váltotta ki, hogy e csomag egy részének átutalása fejében a múlt héten jelentősen felemelte az üzemanyag árát, és előre jelezte, az áremelés folytatódik: a következő az elektromos áram díjának emelése lesz.