Vissza a tartalomjegyzékhez


Szankciók a bombákért

Az amerikai törvényeknek megfelelően két nappal az indiai atomrobbantás után az Amerikai Egyesült Államok életbe léptette Indiával szemben a gazdasági büntető intézkedést. A robbantásokra érzékenyen reagálva Japán is félbeszakította hiteleik folyósítását. Oroszország és Franciaország azonban nem támogatja India gazdasági jellegű rendszabályozását, a szomszédos Pakisztán pedig kevesli a szankciók hatását.

MUNKATÁRSUNKTÓL

Egy 1994-es amerikai rendelkezés alapján India nem kaphat több amerikai kormányszintű hitelt és hitelgaranciát, és az indiaiak számolhatnak azzal is, a kormányzat lépéseket tesz a magánjellegű hitelek megakadályozására, és szállítási tilalom alá kerülnek a katonai célokra is felhasználható technológiák.
A szankciók azonban kétségtelenül nagy vérveszteséget okoznak az amerikai-indiai kapcsolatokban, különösen gazdasági téren. Nem véletlenül, hiszen az USA-nak évi 9 milliárd dolláros forgalommal - a dél-ázsiai országok közül - India a legnagyobb kereskedelmi partnere. Az Indiában kint levő hitelek csaknem fele amerikai eredetű, sőt az idén további 3 milliárd dolláros hitel van, pontosabban volt kilátásban.
Az amerikai reagálás mellett a legradikálisabban a japánok léptek fel Indiával szemben. Az atomtámadást átélt Japán külügyminisztere bejelentette, hogy - a humanitárius segélyeken kívül - befagyasztják az Indiának szánt japán fejlesztési kölcsönök felfüggesztését. Japán az idei évre 998 millió dollár körüli jenhitelre és 26 millió dolláros segélyre vállalt kötelezettséget Indiának. Ennek elmaradása - mint szakértők mondják - súlyos csapást mérne az ország gazdaságára.
Az indiai vezetők szerint viszont az ország hajlandó az áldozatokra, és el fogja viselni a nemzetközi szankciókat. Krisna Kant alelnök kijelentette: egységes nemzet vagyunk, képesek leszünk elviselni a terheket. A két jelentős gazdasági befolyással bíró ország után Dánia is felsorakozott az Indiát gazdaságilag büntető országok sorába: úgy döntött, hogy befagyasztja az Újdelhinek nyújtott 190 millió koronás (28 millió dolláros) fejlesztési segélyt, amit egyébként 300 millió koronára terveztek felemelni.
William Cohen védelmi miniszter arra sürgette a világ országait, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját, mivel elsőrendű fontosságú az atomfegyverkezés elterjedésének megakadályozása.
Oroszország nem támogatja az India-ellenes gazdasági szankciókat, mert úgy látja, hogy ez ellentétes hatást válthat ki. A Novije Izvesztyija című lap szerint az „eset” kapcsán Moszkvát is jogos bírálatok érhetik, mert az azonnali üzleti haszon érdekében gyakran elég elnézően kezeli kereskedelmi partnerei próbálkozásait a kettős célú technológiák terén. Az orosz lap szerint az indiai robbantások most „különleges aromát” kölcsönöznek a nukleáris üzletnek Oroszországban, hiszen e napokban tárgyal az atomenergia ügyeiben illetékes iráni alelnök a busheri atomerőmű építéséről.
Daniel Vaillant francia kormányszóvivő elmondta, hogy Franciaország ugyan helyteleníti az atomrobbantásokat, de ellenzi a washingtoni szankciókat. Kijelentette, hogy Franciaország nem foganatosít hasonló intézkedéseket, mert szerinte „bátorításra, lebeszélésre, és buzdításra van szükség ahhoz, hogy ez még egyszer meg ne történjék”. (K. ZS.)


Már az amerikai szankciók bejelentése előtt, de ezekre számítva a bombayi tőzsdén - brókeri szóhasználattal - vérfürdő volt, mindenki eladni akart. A legfontosabb helyi papír átlagban 4 százalékot veszített értékéből, a keddi veszteséggel együtt eléri a 6 százalékot. A Dow Jones hírügynökség szerint az amerikai szankciók egyebek között Boeing repülőgépek tervezett beszerzését tehetik lehetetlenné a cég indiai vevőjének, majd további amerikai cégek fordulnak el az indiai ügyletektől, hiszen szállításaik nem kapnak amerikai exportgaranciát.