Vissza a tartalomjegyzékhez


Öregszik az emberiség

Az emberiség öregedési tendenciájával kapcsolatban érdekes megfigyelést tett egy 14 tudósból álló nemzetközi orvoscsoport. Az élet meghosszabbodása gyorsabb ütemben következik be, mint amire számítottunk - nyilatkozta egyikük, Thomas Johnson amerikai viselkedésgenetikai professzor. Ennek oka megfejtendő: egyesek szerint a jobb táplálkozás, mások szerint genetikai okok játszanak szerepet, de több képviselője van annak az érdekes elméletnek is, hogy a fajok túlélésének hosszabbodásával az egyes egyedek is hosszabb ideig élnek, mert már megtanulták a jobb alkalmazkodást.
2025-re a világnépesség 15 százaléka már 60 évnél idősebb lesz, míg ez a szám 1997-ben csak 9 százalék volt. A leghosszabb életűek Japánban és Olaszországban lesznek az emberek, 2025-re 33 százalékuk életkora haladja majd meg a 60 évet. Még olyan fejlődő országokban is, mint India és Mexikó, 12 százalékos lesz ez az arány - valószínűsítették a kutatók.
A jobb orvosi ellátás és táplálkozás kétségtelenül hozzájárul ehhez, de van még egy tényező is: aki megéri az idős kort, az már nem hal meg egykönnyen - különösen igaz ez a nőkre. A nyolcvan- és kilencvenéves generáció képviselői körében igen alacsony a halálozás, mindössze két-három százalék. A fejlett országokban a hatvanas évek óta a 100 évesek száma tízévenként megduplázódik.
Ez a trend azonban - s éppen ez az, ami elgondolkoztatja a kutatókat - nem csupán az emberekre igaz: a gyümölcslegyek négy fajtája, az élesztőgombák vagy a fonalférgek körében ugyancsak megfigyelhető, hogy a faj hosszabb túlélésével az egyedek átlagos várható élettartama is nő. Pedig ezeknél az élőlényeknél valószínűleg nem játszik szerepet a jobb táplálkozás vagy a hatékonyabb orvosi ellátás.
Ennek alapján egyes kutatók azt feltételezik, hogy valamiféle felsőbbrendű matematika is közrejátszhat az egyedek élettartamának növekedésében, vagyis a halálozási mutatók csökkenése komplex rendszerek valamiféle általános tulajdonsága lehet. Úgy gondolják, hogy a folyamat akár fokozható is, ahogyan ezt a fonalférgek és gyűrűsférgek esetében megfigyelték. Vagyis az elöregedés tendenciája - amitől a világ, legalábbis gazdasági szempontból, annyira retteg - genetikai eszközökkel esetleg tovább gyorsítható. (MTI)