Vissza a tartalomjegyzékhez

SZAKONYI DÁVID
Lakat alatt a gengszterek

Elfogták azt a két fiatalembert, akik a választások előtti napokban kiraboltak egy pénzszállító autót az M5-ösön, súlyosan megsebesítve annak két kísérőjét. A tettesek azonosak a két hete történt zsámbéki takarékszövetkezeti rablás elkövetőivel, akik megöltek egy 53 éves férfit.


A rablóktól lefoglalt tárgyak. Rendőrsapka, paróka Fotó: MTI

Május 5-én este nyolc után az M5-ösön egy fekete - egyébként lopott - német Mercedes állta útját a Securitas Kft. pénzszállító autójának. A Mercedesben két speciális fegyverzettel felszerelt gengszter ült, egyikük az autóból minden felszólítás nélkül géppisztolysorozatot eresztett a pénzszállító járműre, súlyosan megsebesítve mindkét kísérőjét. Ezután arra kényszerítették őket, hogy adják át nekik a szállítmányt, majd a trezor tartalmával - 26 millió forinttal - elmenekültek. Autójukat a tetthelytől három kilométerre egy fenyvesben elrejtették. A rendőrség helikoptereket is bevetett a helyszín átkutatásakor, az autót ennek eredményeképp találták meg.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya május 11-én az esti órákban Budapesten őrizetbe vette a cselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható V. Imre Sándor 26 éves büntetett előéletű pócsmegyeri lakost, valamint M. Lajos 35 éves, szintén büntetett előéletű szentesi lakost. Egyikük a kihallgatás során elismerte tettét.
A két bűnözőről kiderült, hogy alaposan felkészültek a rablásokra, katonai felszereléseket, páncéltörő lőszereket szereztek be. Az egyik securitasos sofőrnek már napokkal az eset előtt feltűnt, hogy követi őket egy kocsi, amelynek rendszámát megjegyezte. Ez, valamint a rendőrség azon információi, melyeket a nyomozás során azoktól a fegyverkereskedőktől szereztek, akiktől az elkövetők a felszereléseiket vásárolták, nagyon sokat segítettek a bűnözők kézrekerítésében.
Elfogásukra a Különleges Szolgálat több helyszínen is csapdát állított. Hétfőn este rajtaütésszerűen csaptak le rájuk egyik ismerősük lakásának közelében.
A tettesek egyébként profi bűnözők, V. Imre Sándor szolgált a francia idegenlégióban, harcolt Dél-Afrikában, Horvátországban, Komoróczy Iván rendőrségi sajtószóvivő elmondása alapján V. I. S. a horvátok réme volt. Szerte Európában különféle bűncselekményeket követett el. Társa hírhedt alvilági személyiség, Jugó és Copfos a beceneve, többször volt már büntetve.
A kihallgatás során összeállt egy igen hosszú bűnlajstrom, Taksonyban és Tárnokon is hajtottak végre fegyveres rablást, Zsámbékon kiraboltak egy takarékszövetkezetet, 2,2 millió forintot tulajdonítottak el. Ezen tettük közben lelőttek egy 53 éves férfit, aki a kórházban rövidesen belehalt sérülésébe.
A történet érdekessége, hogy a hétpróbás gengszterek a rendőrség előtt sírva fakadtak, mikor elfogták őket. A nyomozás nem ért véget, a rendőrség további tettestársak után kutat, és az esetet tovább vizsgálják. Komoróczy szerint akár életfogytiglant is kaphatnak a rablók.