Vissza a tartalomjegyzékhez


Cook mosakszik

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Fegyvereladási botrányba keveredett Robin Cook angol külügyminiszter amiatt, hogy egy fegyverkereskedéssel foglalkozó londoni székhelyű magáncég állítólag a külügyminisztérium tudtával szállíthatott 30 tonna fegyvert és zsoldoskatonákat Sierra Leonénak.
A nyugat-afrikai ország ellen tavaly október óta az ENSZ fegyverembargót rendelt el. Cook kijelentette, hogy nincs tudomása semmilyen bizonyítékról, amely alátámasztaná külügyminisztériumi tisztségviselők hozzájárulását a száműzött Sierra Leone-i elnök, Ahmed Tejan Kabbah katonai megsegítéséről.
Peter Penfold, Sierra Leone angliai követe több ízben is figyelmeztette a brit hivatalnokokat, hogy a katonai tárgyalások a Sandlin céggel az ENSZ-embargó ellen irányulnak - jelentette a BBC angol hírcsatorna. Tony Blair angol miniszterelnök szigorú felelősségrevonást helyezett kilátásba, amennyiben a vádak bebizonyosodnak.
Az eset az angol lapvélemények szerint azért is „kínos”, mivel Nagy-Britannia is részt vett a fegyverembargót elrendelő ENSZ-határozat megtervezésében, és a jelenlegi kormányzat egyik céljaként az „etikus” külpolitikát határozta meg.