Vissza a tartalomjegyzékhez


Magyar nézőpont Párizsból

Fejtő Ferenc Párizsban élő író, történész

- Fejtő úr! Az ön számára mi volt a legmeglepőbb a választások első fordulójának kapcsán?
- Ami engem legelőször is meghökkentett, az az, hogy milyen sokan nem szavaztak, illetve, hogy milyen kevesen szavaztak. Ezt én innen Párizsból a következő módon látom. Vannak emberek, akik anynyira el vannak keseredve az életszínvonaluk romlása miatt, hogy egyik párt részéről sem láttak olyan jövőképet, amely számukra valamilyen reális ígéretet tartalmazott volna. Mert egyrészt az MSZP és az SZDSZ az eddigiek folytatását ígérte, ami makrogazdasági síkon kedvező, viszont az emberek nagy része nem érzi ennek eredményét. Akik pedig nagy pozitív változásokat ígértek, azok olyan nagy demagógiával ígértek, amely a józan embereket szintén nem vonzotta.
- A nyugati sajtó arról ír, hogy az emberek egy része hisz ezeknek az átláthatóan beteljesíthetetlen ígéreteknek. Ön melyik formáció sikerének örülne a legjobban?
- Matematikailag talán még lehetséges a koalíció fennmaradása. Sok okból - bár fenntartásokkal, és nem teljes odaadással - úgy vélem, hogy az MSZP-SZDSZ koalícióval járna a legjobban az ország. Ezzel a francia sajtó nagy része is egyetért. Az ország jövője szempontjából jobbnak tűnik: NATO, Európai Unió, szomszédos államokkal való jó viszony, a külpolitika sikerei. Másrészt pedig, ami a gazdaságpolitikát illeti, bár a szociálpolitika hátrányára, ugyancsak pozitív útra kezdett lépni az ország.
- Minek tulajdonítja a MIÉP majdnem 6 százalékát?
- Párizsból nézve az, hogy Magyarországon a szélsőjobboldali párt 5 százalék fölött kapott, azt mutatja, hogy Magyarországon is van 5-6 százaléknyi olyan ember, aki a nacionalista, idegengyűlölő és antiszemita demagógiáknak bedől. Ez a múltkori választásokhoz képest egy komoly rosszabbodást jelent. Mintának esetleg a franciaországi helyzetet tudom felhozni, ahol a gaulleisták és a jobboldal többsége teljes határozottsággal elhatárolta magát a szélsőjobboldallal való legcsekélyebb együttműködéstől is. A Fidesz részéről - hogy is mondjam csak - feltételezem, hogy ezt meg fogja csinálni. És hát nagyon merem remélni, ebben a Torgyánban is lesz annyi józan ész, és annyi világpolitikai érzékenység, hogy ő is elhatárolja magát a szélsőjobbtól.