Vissza a tartalomjegyzékhez

SARKADI ZOLTÁN BALÁZS IMRE
Füstbe ment terv

„A botrány célja, hogy lejárassa az elnöki intézményt” - nyilatkozta a Hetek kérdésére Kerekes Károly, az RMDSZ parlamenti képviselője a román sajtóban „Otopenigate”-nek elkeresztelt cigarettacsempészési ügyről. Kerekes szerint az ilyen és ehhez hasonló akciók a rendszerváltás óta zajlanak Romániában, igaz, a jelenség „kommunista csökevénynek” tekinthető.

MAROSVÁSÁRHELYI TUDÓSÍTÓINKTÓL

Csillapodni látszanak az áprilisban kirobbant cigarettacsempészési ügy által keltett hullámok Romániában, amely Constantinescu elnök nimbuszát is igencsak megtépázta. Az ellenzéki pártok parlamenti különbizottság létrehozását követelik, mivel a vizsgálatok és a tanúvallomások szerint a korrupció szálai igen magasra vezetnek.
Az ügy akkor robbant ki, amikor április 16-án este az Air Sofia bolgár légitársasághoz tartozó, ukrán személyzetű IL-76-os repülőgép az Otopeni katonai reptéren landolt. A repülőből három kamionba pakoltak 13 milliárd lej értékű (mintegy 125 ezer karton) hamis zárjegygyel ellátott cigarettát, s elhajtottak vele. Az esetről egy névtelen telefonáló értesített több újságszerkesztőséget, és a lapok által kezdeményezett kivizsgálásokat követően a vámügyőrség lefoglalta a csempészárut.
Egyes katonatisztek vallomása szerint a most leleplezett csempészet korántsem elszigetelt eset, ugyanis az 1990-es rendszerváltás óta folyamatosan érkeztek hasonló szállítmányok - esetenként fegyverküldemények is - az Otopeni repülőtérre.
„Merész feltételezés, de szerintem az 1996-os választások előtti hatalom keze benne van a dologban” - mondta lapunknak Kerekes Károly, aki szerint „a jelenlegi hatalomnak azon kívül, hogy tisztázni szeretné a helyzetet, semmi köze nincs ehhez a botrányhoz.”
Az ellenzék Emil Constantinescu elnök felelősségét hangoztatja, miután az ügy egyik felelőse a kormányőrség parancsnoka, Gheorghe Trutulescu ezredes volt. Valeriu Tabara ellenzéki vezető szerint a csempészáru értékesítéséből befolyó pénzeket a kormány a következő választási kampány finanszírozására fordította volna.