Vissza a tartalomjegyzékhez


Magyar választás, nemzetközi aggodalom

A nemzetközi sajtó egyértelműen kiemelte, hogy a II. világháború óta először jutott szélsőjobboldali párt a magyar parlamentbe. A választást senki sem tekinti „lefutottnak”, de felhívják a figyelmet, hogy az alacsony részvételi arány a demokrácia zavarára utalhat. Azt viszont egyértelművé tették: a választás az MSZP és a Fidesz között dől el.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A Die Presse kommentárja a „nemválasztók” bosszújaként értékeli az eredményeket. A MIÉP bejutása kapcsán kifejti: nem csak tősgyökeres Magyarország-rajongókat, hanem olyanokat is megijeszt, akik az országot a következő NATO- és EU-tagok közé várják. Mindazok számára is sokkszerűen hathatott, akik azt hitték, hogy a volt keleti blokk államai közül a demokrácia Magyarországon a legstabilabb. Korántsem. A magyarok megmutatták, hogy a politikai érettség hosszadalmas folyamatokat igényel. A helyes út helyett - írta a kommentátor - a szélsőségesek fenyegetik az országot egy definiálhatatlan „jobboldali” úttal.
Radikális politikai tájképváltásról adott hírt a Reuters brit hírügynökség, kiemelve: a magyar középjobb vezetői az első forduló nyomán „ütőtávolságon belülre” kerültek, s a voksolás bejuttatta a szélsőjobboldalt a parlamentbe. A The Independent londoni napilap szerint a magyar választók „egy jobboldali populistává lett korábbi radikális diákot” állítottak sorompóba Horn Gyula szocialista kormányával szemben. A brit újság szerint „Orbán Viktor és kollégái valaha arra voltak büszkék, hogy visszautasították a nacionalista populizmus nyelvezetének használatát, azóta azonban jobbra sodródtak”. A The Guardian baloldali brit napilap a Fidesz sikerét abban látja, hogy a gazdagok és szegények között megnyílt szakadékot, s az oktatásban kialakult esélyegyenlőtlenséget állította kampánya középpontjába. A The Guardian szerint ma a magyar lakosság fele él a szegénységi küszöbön, vagy az alatt.
Az AP amerikai hírügynökség úgy látja: a szocialisták - noha a középjobbos Fidesz - Magyar Polgári Párt erős kihívást jelent - jó pozícióba kerültek ahhoz, hogy a május 24-i második fordulóban megőrizzék a vezetést. Az AFP francia hírügynökség jelentésében kiemelte, hogy a MIÉP révén a II. világháború óta most először jutott be a magyar parlamentbe egy szélsőjobboldali párt. Az AFP szerint a magyar jobboldal mögé álltak azok a középosztálybeli választók, akik az átalakulás terheit viselték, de eredményeiből eddig nemigen részesültek.