Vissza a tartalomjegyzékhez


Pakisztán visszavág

Pakisztán föld alatti atomrobbantásra készül, amelyre már a közeli napokban sor kerülhet - közölte amerikai katonai műholdfelvételekre és kémjelentésekre hivatkozva a New York Times.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS


Atomkísérleti helyszín Indiában. Nem múlik el nyomtalanul Fotó: MTI

A tervezett pakisztáni lépés válasz arra, hogy az újdelhi hindu nacionalista kormányzatot a világméretű tiltakozás sem tántorította el a katonai atomprogramja felújításától. Washingtonban az indiai robbantások nyomán belpolitikai vihar tört ki, amelyben „kolosszális tévedéssel” vádolják az atomkísérletről csak utólag értesülő CIA-t.
Az újdelhi kormány, amely 1974-ben hajtott végre először kísérleti atomrobbantást, a héten újabb öt atomtöltetet robbantott fel a nyugat-indiai Radzsasztán államban.
Az indiai álláspont szerint ez válaszlépés az iszlámábádi kormány alig egy hónappal korábbi rakétakísérletére, melynek során az új 1500 kilométeres hatótávolságú föld-föld rakétáit tesztelte. A New York Times értesülése szerint most Gohar Ajub Khan pakisztáni külügyminiszter a szenátusban kijelentette: „nem hagyjuk felelet nélkül az indiai robbantásokat”. Az amerikai napilap azt állítja, hogy az iszlámábádi fenyegetést katonai műholdfelvételek és kémjelentések is alátámasztják. Pakisztán a kilencvenes évek eleje óta rendelkezik atomfegyver-kísérletekre alkalmas felszereléssel. A most tervezett robbantások helyszíne az iráni határ közelében fekvő nyugat-pakisztáni Bauchisan sivatag lehet.
A robbantások híre Washingtont is megrázta. Az Indiával szemben elrendelt gazdasági szankciók után William Cohen védelmi miniszter hasonló lépéseket helyezett kilátásba Pakisztán ellen is. A szenátus hírszerzési bizottságában a republikánusok az utóbbi évtized legnagyobb kudarcának tartják azt, hogy az amerikai hírszerzést váratlanul érték a robbantások. A Washington Post információi szerint a műholdfelvételek már legalább hat órával az atomkísérletek előtt egyértelműen jelezték az indiai előkészületeket, ennek ellenére a hírszerzés vezetői egyszerűen félretették az információkat, mondván, más forrás nem támasztja azokat alá. Így hétfő reggel a CIA illetékesei az irodába érkezve az újságokból értesültek az indiai robbantásokról. Lee Hamilton szenátor - aki vizsgálóbizottság felállítását javasolta az ügyben - szerint az amerikai kormánynak lett volna lehetősége arra, hogy időben értesülve rávegye az újdelhi kormányt a kísérletek leállítására: „ezt az esélyt azonban elvették tőlünk”.
Bár jogilag India nem sértett meg nemzetközi szerződéseket, hiszen nem írta alá az atomcsendegyezményt, a világ számos pontján élesen elítélték a robbantásokat. Amerika szerint India ezzel a lépéssel „arcul csapta” a világot, míg Oroszországot - Jelcin elnök szavaival - „csalódással töltötték el” az atomrobbantások. Franciaország - amely két éve maga is több kísérleti robbantást hajtott végre a csendes-óceáni térségben - azonban nem támogatja a Biztonsági Tanács határozott fellépését Indiával szemben. Az egyesült államokbeli látogatáson tartózkodó dalai láma szerint az e heti atomrobbantásokkal „India bebizonyította, hogy többé nem tartozik a fejletlen országok közé… és a fejlett országok nem kényszeríthetik arra, hogy lemondjon atomfegyvereiről”, míg egy vatikáni sajtóértekezleten Valerian D’Souza indiai püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy az atomfegyverekkel folytatott kísérletek „kétszeresen is sújtják India szegényeit. Egyszer azért, mert áldozatai ezeknek a kísérleteknek, másodszor mert a katonai program a gazdaság fejlesztésétől és a szegénység elleni harctól von el erőforrásokat”.

(Háttér: )