Vissza a tartalomjegyzékhez

SZAKONYI DÁVID
Az MSZP ideológiai háborútól tart

A választók a négy év kényszerű megszorító intézkedéseinek ellenére is támogatták az MSZP-t. Ez nagyon fontos a bizalom további erősítése szempontjából” - mondta Horn Gyula.
Az MSZP elnöke a választások utáni sajtótájékoztatóján az új helyzetet elemezve kifejtette, hogy összeállt a mérsékelt, a radikális és a szélsőséges jobboldal, „ahogy mondani szokták, összenőtt az, ami összetartozik”. Horn szerint nem lehetséges stabil kormányzás olyan pártok között, amelyek meghirdetett törekvései - „szándékosan nem használom a program kifejezést, mert annak csak a nyomai láthatók” - összeegyeztethetetlenek.
Egyetlen közös vonása a jobboldal három szárnyának, hogy nincs megvalósítható programjuk - szögezte le. „Őket a hatalomvágy tereli össze.”
A párt elnökségi ülésének résztvevői egyetértettek abban, hogy a jobboldal esetleges tevékenysége a négy év nagy áldozatokkal kikínlódott eredményeit szüntetné meg. „Ideológiai kormányzásra készülnek, melyben helyet kap a rendiség, az emberek közti megkülönböztetés vallás, nemzeti hovatartozás alapján, megjelenne a túlzott magyarkodás, és a múlt a felhánytorgatása: azt firtatnák, hogy aki valamikor boldogult, hogy boldogult” - mondta Horn. „Ez veszélyeztetné a kialakult társadalmi békét” - tette hozzá.
Összegezve a helyzetet kijelentette, hogy a jobboldal esetleges hatalomra jutása - külpolitikájukat, a határon túli magyarságról alkotott elképzeléseiket figyelembe véve - az EU- és a NATO-csatlakozást is elodázhatná, sőt akár meg is hiúsíthatná, annak minden előnyével együtt. „Sosem mondtuk, hogy az MSZP az egyetlen alternatíva az ország számára. Mi azt mondtuk, hogy Magyarországnak az egyetlen ésszerű alternatívája az MSZP jelenlegi politikája, amely a gyakorlatban bizonyosodott be az elmúlt évek során” - nyilatkozta Horn, majd hozzátette: ha a választók az MSZP-vel tartanak, akkor stabilitásra és kiszámítható viszonyokra számíthatnak.