Vissza a tartalomjegyzékhez


RÖVIDEN
Öngyilkos püspök

Öngyilkosságot követett el egy külföldi származású katolikus püspök a pakisztáni Szahivalban. Az egyházi vezető azt követően végzett magával, hogy Mohamed próféta elleni szentségtörés miatt a bíróság halálra ítélte felekezetének egyik pakisztáni tagját. A 67 éves John Joseph a központi Pandzsab tartomány egyik bírósága közelében lőtte le magát, miután kihirdették a szintén római katolikus Ajub Maszih ellen hozott ítéletet. A püspök egy nem sokkal korábbi nyilatkozatában felszólította az ország lakosait, így a kereszténység, az iszlám és a kisebbségi vallások híveit is, hogy tiltakozzanak Pakisztán vallási törvényei ellen, amelyek alapján elítélték az iszlámmal szemben ellenséges kijelentéseket tevő katolikust. A temetésén részt vevő tömeget a rendőrség könnygáz bevetésével oszlatta szét, csakúgy, mint az iszlámot védő törvények fenntartását követelő ellentüntetőket. (Hetek)


A Deutsche Bank is sáros

A Deutsche Bank a II. világháború alatt valóban üzletelt a nácik által rabolt arannyal - közölte a bank múltját vizsgáló történészbizottság. Jonathan Steinberg brit történész az ARD német közszolgálati televízióban elmondta, hogy a bank 600 kilogramm olyan rabolt aranyat vett át, és fektetett be különböző ügyletekbe, amelyet a nácik raboltak el a gettókba zárt zsidóktól. A bank egyébként márciusban 5,6 millió márkát adományozott két zsidó szervezetnek. Ezzel párhuzamosan egy három nagy svájci bank által alapított segélyalap úgy döntött, hogy 60 millió svájci frankot utal át a holocaust amerikai és nyugat-európai túlélői számára. Ez az alap a kelet-európai túlélők számára eddig 15 millió svájci frankot juttatott. (MTI)


Nemzetközi elismerés

Lapunk internetes kiadása felvételt nyert a „Best of Europe” díjazottjai körébe. A nemzetközi zsüri - amely szakmai és tartalmi szempontok alapján hozta meg döntését - elismerésében hangsúlyozta: a Hetek elektronikus változata „hozzájárul Európa internetbeli jelenlétének erősítéséhez”.


Perzsa per

Bíróság elé idézték az iráni hírügynökség vezérigazgatóját. Ferejdoun Verdinedzsad a médiatörvény megszegése miatt áll majd a törvényszék elé. A feljelentést egy parlamenti tisztségviselő és egy állami konzervatív csoport tette. A teheráni főpolgármester elleni eljárás után az iráni fundamentalista szárny ezúttal demonstrálta erejét. (Hetek)