Vissza a tartalomjegyzékhez


A demagógia segítette a szélsőségeseket

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Csintalan Sándor, az MSZP elnökségének tagja és Szekeres Imre, a párt alelnöke határozottan cáfolja, hogy a kormányzó pártok lennének a felelősek a szélsőségesnek nevezett irányzatok előretöréséért. Mint ismeretes, a választások éjszakáján Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Párt elnöke intő jelnek nevezte, hogy a radikális pártok megerősödtek, s ezért az elmúlt négy év kormányát tette felelőssé, mondván: olyan helyzetet teremtettek, amely az ellehetetlenült heyzetben levő polgárok egy részét a radikális pártok felé sodorta.
Csintalan Sándor, az MSZP elnökségének tagja elmondta: „A jobboldal demagóg retorikája és hisztériát keltő politikája volt a kiváltó oka annak, hogy sokan szélsőségekre szavaztak.” Az emberekben az keltett félelmet, hogy az ország kiárulásáról, a magyarság haláláról, totális korrupcióról szóltak egyesek. Kifejtette: különbség van a Munkáspárt és a MIÉP között, mindkettő szélsőséges párt, a MIÉP talán azért veszélyesebb, mert fizikailag jelen lehet a parlamentben, ez értelemszerűen nagyobb teret ad tevékenységüknek. Igazából nem sok különbséget lát Lezsák, Torgyán és Csurka politikai magatartása között, mindegyikük a jobboldali demagógia szószólója - vélekedett. Szekeres Imre, az MSZP alelnöke a Heteknek - hasonlóan párttársához - úgy érvelt: „Azoké a felelősség, akik a polgárokat szélsőséges indulatokra hangolták a propagandájukkal és a kampányukkal, ez pedig sem az MSZP-ről, sem pedig az SZDSZ-ről nem mondható el.”
Fodor Gábor szabaddemokrata ügyvivő a magyar demokrácia szégyenének tartja, hogy a MIÉP el tudta érni az 5 százalékos parlamenti küszöböt. A politikus szerdán az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a MIÉP előretöréséért a jobboldali pártokat - a Fideszt és az FKGP-t - terheli a felelősség. Meglátása szerint ugyanis ezek a politikai erők az utóbbi években több elemet átvettek a szélsőjobboldal retorikájából, szalonképessé téve ezzel ezt a felfogást. Az elkövetkező évek kulcskérdésének ezért azt tartja Fodor Gábor, hogy a jobboldal határozottan és világosan elhatárolódik-e a MIÉP-től. Az ügyvivő emellett úgy látja: miután a MIÉP sikere szorosan összefügg az alacsony választási részvétellel, valamennyi pártnak el kell gondolkodnia ennek üzenetén.