Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Célegyenesben a Bulls


Will Purdue, a San Antonio Spurs játékosa mellett próbálja továbbvinni a labdát Karl Malone, a Utah Jazz erőssége. Nagyon akarnak Fotó: MTI

A kosárlabdaínyencek nagy örömére igazi álomdöntők alakultak ki az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, azaz NBA két főcsoportjában.
Elsőként a Los Angeles La-kers kvalifikálta magát. Ellenfele a Utah Jazz lesz a Nyugati-főcsoport döntőjében. Keleten a remek formában lévő Indiana Pacers és a bajnok Chicago Bulls csap össze. Az indianapolisi Pacers magabiztosan verte ki a Patrick Ewing által vezérelt New York Knickset, azt a New Yorkot, amely a negyeddöntőben kiverte a titkosesélyes Miami Heatet.
Larry Bird csapata a vasárnap kezdődő döntőben találkozik a másik elődöntő győztesével, a Chicago Bulls-szal.
- Az Indiana kemény csapat. Van legalább tíz harcra kész játékosuk. Remekül védekeznek, szerintem ez a magyarázat a nagyszerű sorozatra. Emellett még nagyon jó az állóképességük is. Magyarán, jobban kell játszanunk a következő mecscseken, hogyha tényleg nyerni akarunk - mondta Phil Jackson, a Bulls edzője.
Chicagóban, az ötödik mecs-csen dőlt el a továbbjutás sorsa. Michael Jordan volt a bajnokcsapat legjobbja a maga 33 pontjával, de a mérkőzés napján 37. születésnapját ünneplő Dennis Rodman 21 lepattanószerzése is kellett a magabiztos győzelemhez. Jordan ellenfeleit is dicsérte:
- Mindent megtettek. Nagyon jól dobták a kosarakat, ezáltal arra kényszerítettek minket, hogy jobban odafigyeljünk a védekezésre.
- Szerencsére Michael óriási volt, nagyszerű volt gyűjteni neki a labdákat - értékelt Dennis Rodman.
A Bulls tíz év alatt nyolcadszor jutott be a Keleti-főcsoport döntőjébe és csak két alkalommal, az 1993-94-es, valamint az azt követő szezonban nem tudott továbblépni. Először Jordan nélkül, mivel ő a baseballal foglalkozott, a második esetben pedig éppen csak viszszatért, ezért nem volt jó formában.
A héten volt még egy fontos esemény az NBA-ben, ugyanis megválasztották az év edzőjét. Larry Bird lett az idény legjobbja, megelőzve a Utah Jazz mesterét, Jerry Sloant. Bird az első idényét töltötte az NBA-csapat kispadján, és irányításával az Indiana Pacers fennállása eddigi legjobb alapszakaszbeli mutatóját érte el (58 győzelem, 24 vereség). A 40 éves szakvezető korábban maga is NBA-játékos volt. Tizenhárom éves pályafutása során háromszor nyert bajnoki címet, megválasztották az év újoncának és a bajnokság legértékesebb játékosának (MVP) is. Krónikus hátfájások miatt 1992-ben, a barcelonai olimpián szerzett aranyéremmel vonult vissza az aktív játéktól.