Vissza a tartalomjegyzékhez

FEHÉR SZILVIA
Fogyókúra mindhalálig

Itt van a jó idő! A szekrényekből előkerülnek a könnyebb, vékonyabb nyári ruhadarabok. Sokan már kora tavasszal intenzív fogyókúrába kezdtek, hogy megfeleljenek az idei szépségideál követelményeinek, és elérjék a megfelelő testsúlyt, mielőtt fürdőruhában vagy nyári öltözetben kellene megjelenniük.
Míg régebben a telt embereket humorosnak, kedélyesnek tartotta a közvélemény, addig ma ezeknek az embereknek negatív előítéletekkel kell megküzdeniük. A minősítés alapja a karcsúság, de nem is akármilyen. Ez tükröződik vissza a divatirányzatokban: a szűk, egyes testrészeket kihívóan kiemelő ruhadarabok divatja, a reklámok, a fotók, a szépségszalonok, a különböző női magazinok szemlélete mind ezt sulykolja belénk. A szőke, napbarnított, Barbie babánál is soványabb szépségideálhoz sok ezer fiatal lány igyekszik hasonlítani.
A fogyókúrás receptek, tanácsok, „tuti tippek” sora végtelen. A hatást még fokozza a különböző étvágycsökkentő tabletták, teák, készítmények és sporttermékek dömpingje. Manapság a „jó alak” az egészség, a szépség, a fiatalság szimbólumává vált. Ennek következtében a fiataloknál egyre gyakoribbak az aggódásra okot adó fogyás tünetei, hiszen mindenre képesek, hogy az egyébként is alacsony testsúlyukból pár kilót lefaragjanak. Mintha a fogyókúrázás igénye láthatatlan kórként, látszólag válogatás nélkül terjedne, függetlenül az emberek alkatától, testsúlyától. Azok is „elkapják”, akiknek orvosi, biológiai, de akár esztétikai szempontból sincs semmiféle testsúlyproblémájuk - azaz csak a saját lelkükben van.
Túry Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Rendelőintézet I. számú Pszichiátriai osztályának főorvosa szerint a táplálkozási magatartás zavarai, azaz az evészavarok két fő formája az anorexia nervosa és a bulimia nervosa, a pszichiátriai gyakorlat egyik kiemelt területévé vált. A 18-35 éves nők 1-4 százaléka szenved evészavarban. Az anorexia nervosa - más néven beteges soványság - jellemzője, hogy a betegek szándékosan fogyasztják le magukat, állandóan elégedetlenek saját testsúlyukkal, elszigetelődnek társaiktól, fokozott, görcsös teljesítményigény hajtja őket. A betegségben szenvedők nagy része a 14-25 év körüli lányok közül kerül ki. Sok esetben a családi feszültségek, veszekedések, a szülők válása, egymás közötti rivalizációja tehető felelőssé, aminek következtében a gyermek háttérbe szorul, és ilyen módon igyekszik magára vonni szülei figyelmét. Ugyanakkor a divat is ezt kényszeríti követőire: a butikok ma megteltek has felett elvágott pólókkal, feszes, testhez álló nadrágokkal, egészen rövid szoknyákkal és csípőben keskeny szabású blézerekkel.
A bulimiában, azaz féktelen evési kényszerben szenvedők a fogyás érdekében még a hányástól sem riadnak vissza, amivel nagy mértékben megerőltetik szervezetüket. A bulimiások száma nagyjából kétszer-háromszor gyakoribb, mint az anorexiás betegeké. A magyar egyetemista lányok egy százaléka bulimiás, és köztudott, hogy Diana hercegnő is életének egy szakaszában ebben a kórban szenvedett. Az ország minden részéről érkeznek betegek a miskolci kórházba, ahol évente ötven nagyon súlyos evészavarban szenvedőt kezelnek, akiknek fele anorexiás, másik fele pedig bulimiás. A főorvostól azt a megdöbbentő adatot is megtudtuk, hogy a betegség kialakulása utáni tíz évben az anorexiások nyolc százaléka meghal a kóros fogyás következtében.
Hogyan fogyókúrázzon tehát egészségesen az, akinek erre túlsúlya miatt valóban szüksége van? Ehhez ad most olvasóinknak néhány jó tanácsot Zuborné Nagy Lívia, az XL Klub Egyesület elnöke. Mint elmondta, három kategóriába sorolhatók a fogyókúrázni vágyók: a munkájuk miatt súlyukat állandóan megőrizni igyekvők (modellek, manökenek, táncosnők); háziasszonyok, valós vagy valótlan testsúlygondokkal; a kórosan elhízottak, akiknek súlya akár 30 százalékkal meghaladja „ideális” testsúlyukat. Aki csökkenteni szeretné testsúlyát, annak életmód-változtatásra is szüksége van! Az étkezés és a mozgás rendszeressége hozzátartozik az egészséges életmódhoz. Az első kategóriába tartozóknak a fogyáshoz elsősorban mozgásra van szükségük, mivel a diéta legyengítené őket, erőtlenekké válhatnának, ráadásul fizikailag is alkalmasak az aktív mozgásra. A háziasszonyok esetében sokszor életmódbeli váltás hozhat eredményt, amely a családjukra is jótékony hatással lehet: a tápláló, de nem hizlaló, ugyanakkor vitamindús ételek receptjei ma már könnyen fellelhetők, az étkezésen túl pedig a rendszeres mozgást is érdemes beépíteni az életükbe. A harmadik csoportba tartozóknak egyértelműen a diétára kell koncentrálniuk, és ha már sikerült súlyfeleslegük nagyobb részétől megszabadulniuk, akkor jöhet a mozgás is.
Rendszeres mozgásnak nevezhetjük a heti minimum kétszer-háromszor fél-egy óra időtartamban végzett sportolást. Ez lehet úszás, torna, biciklizés, tenisz, futás - kinek mihez van kedve. Biztató információ, hogy a mozgás úgynevezett „boldogság-hormont” is felszabadít szervezetünkben. Akinek nagy a súlyfeleslege, annak mindenképpen a hosszú távú diéta ajánlott. Jó, ha családunk is támogat bennünket és együttműködik velünk; a közös sport, túra mindenképpen jó hatással lesz életünkre.
Szükség van vitaminokra és nyomelemekre is. Ne tartsunk egyoldalú diétát (például joghurt- vagy almakúrát), mert káros lehet szervezetünkre. Mellőzzük étrendünkből a zsírt, és mérsékeljük a szénhidrátok fogyasztását, együnk ehelyett sok zöldséget, salátát, gyümölcsöt, melyek mellesleg remek vitamin- és nyomelemforrások is! Soha ne felejtkezzünk meg arról, hogy nem az étkezést kell ellenségünknek tekinteni, hanem a mértéktelenséget!

Az XL Klub megtalálható: Bp. VIII., Práter u. 15. Általános Iskola
és
XIX., Kossuth tér 7.

Torna:
hétfőn, szerdán 17.30-19.00 óráig,
pénteken 16.30-17.30 óráig

Telefon: 290-2133 (este), Zuborné Nagy Lívia