Vissza a tartalomjegyzékhez


Ki áll a plakát mögött

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Jellegzetes narancsszínű plakátok jelentek meg az utcákon. Üzenetük mindössze ennyi „Orbán-Torgyán-Csurka”. A Független Kisgazdapárt véleménye az, hogy ilyen dolgokkal nem kell foglalkozni. „Az utcán sok minden megjelenhet”- nyilatkozta lapunknak Horváth Béla kabinetfőnök. A Fidesz - Magyar Polgári Pártnál hallottak a plakátokról, de nem kívánták lapunknak kommentálni az eseményt. Információink szerint a párt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mivel lejáratás eszközének tartja azt. Mint ismeretes, Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke a közelmúltban utasította el Csurka István, a Magyar Igazság és Élet Pártja elnökének úgynevezett kívülről való támogatását. Csurka ugyanis azt ígérte: szavazataikkal segítik a Fidesz-FKGP kormányt, de kormányzati pozíciót nem kérnek ezért.
Tebosa Gábor a Baloldali Ifjúsági Társulás elnökségi tagja biztosította lapunkat afelől, hogy nem az ő akciójuk „gyümölcse” a jelenség, mindazáltal véleménye szerint a plakát valós veszélyre hívja fel a figyelmet. „Őszintén szólva én örülök neki, mosolyogva láttam is a plakátokat. Talán egy második fordulóba be nem jutott párt műve lehet” - mondta.
Csefó Zsolt, az MDNP országos szervezője magánvéleményeként közölte, hogy a hirdetett konglomerátum reális esélyt vet fel. A Heteknek elmondta: a MIÉP sikerének nem örül, de azért „nem normális”-nak nem nevezné azokat, akik erre a pártra szavaztak. Kifejtette, a három párt együttese egy évet sem érne meg, még Csurka nélkül sem. „A kísérletezések helye a laboratórium, nem az ország” - mondta. Szerinte ettől függetlenül nem az utcán kell eldönteni a politikát.
Horn Gábor szabaddemokrata ügyvivő ugyancsak nem ért egyet a plakátolókkal. Etikátlannak nevezte, hogy névtelenül fejtik ki a véleményüket. Szerinte ez „nehezen kezelhető dolog, nem illik bele a demokráciába. Az a jó, hogy ha lehet tudni, hogy egy bizonyos dolgot ki mond. „Mindazáltal a plakát jogos félelmet fogalmaz meg” - tette hozzá.