Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN
Nomen est omen

Nem fogadta el a Lucifer és Cowboy keresztnevekre benyújtott kérelmeket a quebeci anyakönyvi hivatal. A két hónapos Ivory (Elefántcsont) szülei viszont - igaz, kisebb harc és perrel való fenyegetések árán - elérték, hogy lányukat így nevezhessék el. Quebec és Brit-Kolumbia azok közül a kanadai államok közül való, ahol a választandó nevekbe az államnak is lehet némi beleszólása. Ezek az ügyek általában csendben elintéződnek, ebben az esetben azonban a kezdeti elutasítás felett felbőszült szülők a nyilvánosság elé vitték ügyüket. A hivatal szóvivője, Jocelyn Tremblay eredeti döntésüket azzal magyarázta, hogy a szóról a francia anyanyelvűeknek rögtön egy piperecikk jut eszükbe. „Nem szappanról neveztük el a lányunkat” - nyilatkozták a szülők. „A név egyik éjjel jutott eszünkbe, s mi nagyon szépnek találjuk.” Végül a kérelemnek mégis helyt adtak. Az évente körülbelül húsz esetben döntő hivatal ellenben úgy gondolja, jobb a gyermekeket megőrizni attól, hogy a jövőben esetleg gúnyolódások céltábláivá váljanak. (CNN)


Hitchcock megmondta

Megelevenedett Alfred Hitchcock „Madarak” című filmje a héten a kaliforniai Pasadenában: vagy ezer sarlósfecske tévedt be egy emeletes házba, ahol jelentős károkat okozott. Emberéletben nem esett kár, mert a ház gazdái éppen távol voltak. A madarak szokatlan viselkedésére egyelőre nem találtak magyarázatot, s a hírek csupán arról számoltak be, hogy az eset megtörténtekor vihar tombolt. A madárcsapat a kéményen át jutott be a házba: ezt látván, a szomszédok riasztották a tűzoltókat. Amikor a tűzoltók beléptek, mindenütt madarakat találtak. A kis állatok közül több elpusztult, amint pánikban nekiütközött valaminek. Legtöbbjük azonban élt, s az ajtók-ablakok szélesre tárásával, illetve némi zenebonával sikerült kizavarni őket a házból. A károk főként abból erednek, hogy a kéményaknán átrepülve a kis madarak bekormozódtak, s a kormot széthordták az egész házban. (MTI)


Szőrös gyújtogatók

A japán tűzoltók leggyakoribb rémálmának négy lába és sok-sok szőre van. A szigetországban egyre többször okoznak tragikus tűzvészeket hörcsögök, nyulak és macskák, azaz a családok állatkedvencei. A tokiói tűzoltóság beszámolt arról, hogy az idén már tíz komoly tüzet okoztak az állatok. A hörcsögök és a nyulak az elektromos vezetékek elrágcsálásával okoznak rövidzárlatot, illetve szikrát, amelytől azután hamar lángra kapnak a szőnyegek és más éghető anyagok. A patkányok a házi „öleblistán” ugyan nincsenek rajta, de a japán tűzoltók mégis ferde szemmel néznek rájuk, mert ezek a rágcsálók is szeretnek a vezetékekből falatozni, és az idén már négy súlyos tüzet okoztak. (MTI)


Adós fizess!

Kenny Gladson tennessee-i állampolgár megbizonyosodhatott róla, hogy az állam nem tréfál, ha adója behajtásáról van szó. A minap ugyanis kézhez kapott egy 10 (azaz tíz) cent azonnali befizetését követelő csekket az Unemployment Commission (Munkanélküli Hivatal) postázásában. Mikor felajánlotta, hogy az összeget, mellyel egy hat évvel ezelőtti munkavállalásból kifolyólag tartozott, postán elküldi, a központ közölte vele, hogy készpénz kizárva. Mit tehetett mást, vásárolt egy átutalási nyilatkozatot 50 centért. Megspórolta viszont a 32 centes postaköltséget, mivel az iratot a mellékelt pénzzel együtt sajátkezűleg vitte a helyi irodába. „Tíz cent miatt nem törtem annyira magam” - nyilatkozott az adóalany, akit már egyszer értesítettek tartozásáról. Még szerencse, hogy nem számoltak fel késedelmi kamatot. (CNN)


Anyai érzések

„Csak egy anya értheti meg ezeket az érzéseket” - áradozott Ram Singh rajashtani (India) polgár, ez esetben nem gyermekéről, hanem bajuszáról, mely a maga 195 centiméterével a világ leghosszabbjának kikiáltott szőrzet. A bajusz e rekordtól függetlenül is szép hírnevet szerzett viselőjének szülővárosában. Nemcsak különféle szerepekre kérik fel viselőjét, de turistalátványosságként is jelentős sikereket könyvelhet el magának. Sőt, arca a helyi képeslapokon is ott díszeleg. Mindez persze jól megtervezett és gondos ápolás következménye. „Mint anya a gyermekét, úgy óvom és féltem őt” - nyilatkozott a tulajdonos, aki a mindennapos gondozáshoz nem használ sem szappant, sem sampont, kéthetenként pedig finom olajban áztatja. Ezzel együtt azonban nem lenne célszerű összeakasztani vele a bajuszt… (CNN)