Vissza a tartalomjegyzékhez

POGÁCSÁS PÉTER
Tőkeemelés a Postabankban


Hízik a maci Fotó: MTI

A leköszönő kormány utolsó intézkedéseként árfolyamértékben 24 milliárd forinttal megemelte a Postabank alaptőkéjét. Az állam korábbi elképzelésekhez képesti nagyságrenddel nagyobb szerepvállalásra a tervezett angol befektető visszalépése után kényszerült. Szakértők véleménye szerint azonban ebben a helyzetben az államnak nem volt más választása, mert az ország második legnagyobb lakossági és ötödik legnagyobb vállalati bankjának összeomlása az egész gazdaságot megrendíthette volna.
A tőkeinjekció nagyságára jellemző, hogy a folyósítók erejét is meghaladta. A tőkeemelésből közvetve és közvetlenül összesen 8,5 milliárd forinttal részesedő ÁPV Rt. több mint 5 milliárd forintnyi más vállalatok megtámogatásáról szóló tervét 1999-re halasztotta, míg a legnagyobb tulajdonossá előlépett Magyar Fejlesztési Bank saját alaptőkéjének megemelésén túl a Szerencsejáték Rt. 9,5 milliárd forintos alárendelt kölcsöntőkéjére is rászorult.
Akármilyen kormány kerül is hatalomra, biztos, hogy szembe kell néznie a Postabank rossz hitelportfóliójának megtisztításával, de hogy a megtisztított bank továbbkerül-e egy stratégiai befektető kezébe, az már nagyon is függhet a hivatalba lépő új kormány gazdaságfilozófiájától.