Vissza a tartalomjegyzékhez


Gyulay örül a MIÉP sikerének

Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök

- Mi az ön véleménye a választások első fordulója után kialakult helyzetről?
- Fehéren-feketén szeretnék látni. Szerintem az lenne szerencsés, ha mindenki elmenne szavazni, hogy legalább a 80 százalékos részvételi arány meglegyen, és így láthatóvá váljék, hogy a két irányzat közül az állampolgárok kinek adják meg a jogosítványt a kormányzáshoz. Mert ha csak a választók 50 százaléka megy el szavazni, akkor nem lehet tudni, hogy a többi mit akar.
- Napok óta az egész ország azt találgatja, hogy az ellenzék összefog-e, és vajon egy Fidesz-FKGP-MIÉP alternatíva adódik?
- Ahhoz, hogy egy politikai sakk-matt helyzet ne alakuljon ki a parlamentben, mindenféleképpen szükséges egy összefogás. Azért kell az ellenzék, hogy az egy irányba menőknek meglegyen a joguk a döntéshez vagy legalábbis a tanácsadáshoz.
- Ön szerint lehetséges egy MSZP-Fidesz összefogás is?
- Nagy csalódás lenne.
- Az idei választások egyik meglepetése az volt, hogy a MIÉP ötödikként bejutott a parlamentbe. Ön hogyan fogadta ezt a hírt?
- Örülök ennek. Ugyanis a MIÉP-nél én azt láttam, hogy mindannak, amit a szívükön hordoznak, annak hangot is adnak. Ha szabad hasonlattal élnem, olyanok ők, mint halastóban egy csuka, ami lökdösi és bele-beleharapdál a többiekbe. Így a többiek kénytelenek lesznek mindent jobban megmagyarázni, világosabbá, tisztábbá tenni. A számuk soha nem lesz akkora, hogy igazán döntő legyen, de a jelenlétük elő fogja mozdítani, hogy a mindenkori kormánynak jobban színt kelljen vallania.
- A KDNP idén még a parlamenti küszöböt sem tudta átlépni. El tudná képzelni, hogy a kereszténydemokrácia eszméjét az exliberális Fidesz vigye tovább?
- A megnyilatkozásaikból én úgy láttam, hogy erre ígéretet tettek. Ha nem csapják be az embereket, akkor ezeknek az értékeknek jó részét ők vállalják fel.