Vissza a tartalomjegyzékhez


Fásult favédő

Julia Hill úgy él, mintha a Mir űrállomáson telnének napjai: csaknem öt hónapja nem járt a földön. A 24 éves kaliforniai természetvédő hölgy azonban nem kering a Föld körül, mindössze 60 méterre távolodott el bolygónk felszínétől.
Hill egy hatalmas vörösfenyőfán fészkelte be magát, hogy megmentse a növényóriást a láncfűrészektől, illetve a favágóktól. A hölgy tavaly december 10-én költözött fel a fára. „Fészke” egy két méterszer három méteres deszkaterasz, amelyet műanyag sátor fed.
A sajtónak köszönhető, hogy akciója komoly figyelmet kap, és a Pacific Lumber fakitermelő cég - amely a terület tulajdonosa - nem meri a nagy fába vágni fejszéjét. Hill elmondása szerint igencsak fárasztó a favédelem annak, aki nem „Superwoman”, márpedig őt nem olyan kemény fából faragták. Viszont amíg fent van, Lunának - így hívja a fát - nem eshet bántódása. Hillt sokan segítik akciójában, bőven küldenek fel neki élelmet és vizet. A hölgy főzöget is a fa tetején, bár csakis vegetáriánus étkeket, és látogatóival - ha éppen ebéd- vagy vacsoraidőben érkeznek - szívesen megosztja a falatokat. Amúgy olvasgat, verseket ír és válaszol a postára: az Egyesült Államok minden tájáról küldenek neki leveleket.
A Pacific Lumber cég nem örül a favédőnek. Vitatja, hogy az óriásfa - miként Hill és támogatóik állítják - legalább ezeresztendős lenne. A vállalat szerint még ötszáz sincs. Ahhoz, hogy a vitát el lehessen dönteni, meg kellene számolni az évgyűrűket, aminek egyetlen módja a fa kivágása. Hill ennyire nem kíváncsi.
A vörösfenyő „védangyalát” a legtöbben arról faggatják, hogy miként könnyít magán, azaz hogyan intézi el kisebb-nagyobb dolgait 60 méteres magasságban. Az ilyen kérdéseket nem igazán szereti, mert elterelik a figyelmet arról, hogy miért is van fent valójában, de azért válaszol rájuk. Nos: vödröt használ, a fürdést pedig szivacsokkal oldja meg.
Arra a kérdésre viszont nem tud válaszolni, hogy mikor jön le a fáról, amelyen becsülendően rokonszenves majomszeretettel csügg. (MTI)