Vissza a tartalomjegyzékhez


Ízvilág

Ezúttal két eredeti francia ínyencség receptjét közöljük. Előnyük többek között az, hogy könnyen elkészíthetőek.

Csirke sajtmártással

Hozzávalók: 1 darab 1,5 kg-os csirke, 2 dl csirkehúsleves (leveskockából is készíthetjük), 3 dl száraz fehérbor, 7 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 10 dkg sajt, 2 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl, kakukkfű, őrölt szerecsendió, só, törött bors

A darabokra vágott csirkét 5 dkg vajban aranysárgára sütjük. Meghintjük liszttel, és egy percig állandóan keverve pároljuk. Leöntjük a borral és a levessel, felfőzzük. Ízesítjük a kakukkfűvel, megsózzuk, megborsozzuk. Mérsékelt tűzön 50 percig pároljuk. A megpuhult húsdarabokat kiszedjük egy tűzálló tálra. Egy kávéskanálnyi lisztet a puha vajjal és 3 evőkanálnyi, a hús párolásából visszamaradt mártás levével öszszedolgozunk. Simára keverjük, elegyítjük a lábasban lévő mártással. Nagy lángon, állandóan keverve sűrűre főzzük. Levéve a tűzről, apránként beledolgozzuk a tojások sárgájával összekevert tejfölt. A mártással beborítjuk a hússzeleteket, a tetejét megszórjuk a maradék sajttal és egy kevés szerecsendióval. Forró sütőben ropogósra sütjük, és rögtön tálaljuk.


Gesztenyerúd

Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 1 dl tej, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt főzőcsokoládé, 10 dkg porcukor, 1 vaníliáscukor

A gesztenyemasszát 1 dl tejjel gőz fölött meglangyosítjuk, majd összegyúrjuk a porcukorral, a vaníliáscukorral, a vajjal és a reszelt csokoládéval. Amikor jól összeállt, egy kivajazott őzgerincformába simítjuk, vagy egy ugyancsak megvajazott alufólia lapba göngyöljük. Másnapig hideg helyen tartjuk. Felszeletelve fogyasztjuk.