Vissza a tartalomjegyzékhez

FIRNIGEL ÉVA
Az amerikai csodaszerre várni kell

Évekig eltart míg egy-egy gyógyszert engedélyeznek Magyarországon. Ez az eljárás vár arra az amerikai rákkutató biológusok által kifejlesztett új szérumra is - amennyiben gyógyszer lesz belőle -, amely úgy tűnik sikeresen veszi fel a küzdelmet a kórral.

A szérum orvosi neve Angiostatin, de eddig csak kísérleti egereken próbálták ki. A kísérletek azt bizonyítják, hogy a szer meggátolja a daganatos sejtek vérellátását, és ezzel a szaporodásukat. Tóth József, az Országos Onkológiai Intézet daganatpatológus igazgatója a Heteknek elmondta: jóhiszemű várakozással, de némi szkepticizmussal figyeli a szer sorsát. Óvatosságra az ad okot, hogy a rágcsálók immunrendszere erősebb, mint az embereké, sokkal több méreganyagot bír el. Továbbá azzal is számolni kell, hogy az Angiostatin nemcsak a daganat körül, hanem az egész szervezetben hat, és ez bizony komplikációk sorozatát okozhatja. Arról nyilatkozni, hogy mikor lehet az Angiosta-tinból gyógyszer, csak akkor lehet, ha már elvégezték a kórházetikai bizottság által engedélyezett kísérleteket, és a szer bizonyítottan toxikózismentesen hat embereken is. Magyarországon is hosszan tartó, bonyolult folyamat végén lehet feltenni az i-re a pontot, és egy új gyógyszer számára törzskönyveztetést kérni az országos tisztifőorvostól - emelte ki az igazgató, aki hozzátette, hogy ha ez is megvan, ideiglenes forgalombahozatali engedéllyel már lehet gyártatni, és hivatalosan is alkalmazni a szert. Ekkorra talán már az egészségbiztosítási pénztár is támogatja. Ez legalább 10-12 évet vehet igénybe. Magától értetődik, hogy szükség van a körültekintő ellenőrzésekre, hiszen a Hippokratészi eskü magában foglalja, hogy nem adható olyan szer a betegnek, amely számára káros. Viszont az is igaz, hogy amit ma feltalálnak, annak csak a jövő betegei örülhetnek.
Az évekig tartó törzskönyvezési eljárásnak példája a „Több, mint remény-68”. elnevezésű vakcina, melyet Csatáry László amerikai-magyar rákkutató orvos fejlesztett ki a baromfipestis vírusából. A közelmúltban egy izraeli kisfiú gyógyíthatatlan agydaganatát kezelték vele sikeresen. Ez a vakcina nem nyújt gyógyulást minden betegnek, csak azoknak, akiknél a daganat kisebb mértékben növekszik, mint amilyen mértékben a szervezetbe juttatott vírus pusztítani tudja a beteg sejteket. Mégis sok ember ennek köszönheti a gyógyulását, és hogy évek óta egészségesen él. Csatáryék 12 éve próbálják elérni, hogy törzskönyvezzék a szert.