Vissza a tartalomjegyzékhez


Szaddám segít

Kuvaitban rabolt pénzzel segítette a boszniai muzulmánokat Szaddám Huszein iraki elnök, ám a milliók a boszniai szerbek és horvátok kezébe kerültek - állítja a Globus című zágrábi hetilap.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az ellenzéki horvát lap annak kapcsán vetette fel a kuvaiti dinármilliók ügyét, hogy Németországban egy horvát vállalkozó 1500 kuvaiti dinárt akart márkára váltani, jóllehet Kuvait már érvénytelenítette az irakiak által az Öböl-háborúban elrabolt pénzt.
A német szövetségi hírszerző hivatal egyik magas rangú munkatársa elmondta, hogy Németországban idén áprilisban mintegy 100 milliónyi bukkant fel a kuvaiti Nemzeti Bankból elrabolt pénzből. A Kuvait által érvénytelenített pénzt a horvát hadsereg egyik nyugalmazott tábornoka akarta tisztára mosatni a frankfurti horvát alvilág bevonásával. A német rendőrség szerint a volt Jugoszlávia területéről mintegy 30 személy - főképpen horvát - keveredett az ügybe.
A Globus szerint a boszniai háború idején Irak Kuvaitból elrabolt, érvénytelenített dinárral segítette a boszniai muzulmánokat, Kuvait és Líbia pedig újranyomott kuvaiti, illetve líbiai dinárral segítette őket. A pénz egy részét Stolacban őrizték, amelyet a szerbek és a horvátok 1993-ban elfoglaltak.
Boszniai újságok szerint egyebek között 5,7 milliárd érvénytelenített és 5,5 milliárd újranyomott kuvaiti dinárt zsákmányoltak a horvátok és a szerbek, akik 40:60 százalék arányban megosztoztak a pénzen. A boszniai szerbek panamai, vaduzi, liechtensteini, svájci bankokon keresztül váltották át a pénzt, a kuvaiti dinárt 2,98 dolláros, az érvénytelenített dinárt 0,8 dolláros árfolyamon. A Globus szerint a pénzzel Radovan Karadzsics pártját támogatták.