Vissza a tartalomjegyzékhez


Veszélyes kullancsok

A szabadban való tartózkodás, erdei kirándulás, hegyvidéki nyaralás, túrázások igen jó, hasznos és egészséges elfoglaltságot kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Mindannyian szívesen emlékszünk vissza egy-egy jól sikerült hétvégére, amikor a város zaját magunk mögött hagyva élvezhettük a hűvös, csendes, nyugodalmas erdő pihentető légkörét szeretteink társaságában, taníthattuk gyermekeinket a természet dolgaira. Annak érdekében, hogy zavartalanok lehessenek ezek az órák, napok, szükséges figyelmet fordítanunk egy apró, fekete élőlényre, ami hozzánk hasonlóan rendkívül kedveli az erdőket, mezőket és a szabadban élő állatokat.
A pókszabású ízeltlábú az Ixodidae család sarja, magyarul egyszerűen kullancsnak nevezik. Országszerte elterjedt, erdeink fertőzöttek vele. Fő veszélye az, hogy az ember bőrébe befúrva magát vért szív (saját testsúlyának 10-100-szorosát), s ha már eléggé megtelt, vagy szakszerűtlenül próbálják eltávolítani, visszaöklendezi azt, az összes kórokozóval együtt, amit addig sikerült begyűjtenie.
Hogyan kerülhetjük el a találkozást? Mivel mindenhol ott van (a kullancspetéket a nőstény a földre rakja, ahonnan azok fejlődésük során felkapaszkodnak az apróbb állatokra, majd áttelepülnek a nagyobbakra is) nekünk kell megfelelő öltözettel megnehezítenünk, hogy hozzánk tudjanak férkőzni. Erre szolgál a zárt, magasított szárú cipő, a zokni, a hosszú nadrág, aminek a szára begyűrhető a cipő szárába, a hosszú ujjú, mandzsettával záródó ing vagy blúz zárt nyakréssel. Célszerű a derékrészt is övvel zárni. Ha nincsenek előítéleteink a vegyi fegyverekkel szemben, akkor a különféle rovarriasztó szerekkel is bekenhetjük szabadon maradó bőrfelületeinket úgy, hogy a zárási vonalakon belülre is jusson belőlük. ABC-ben, illatszerboltokban válogathatunk: spray, sőt fényvédő-, napozószerekkel kombinálva is kaphatók. Magam a Johnson cég OFF! nevű gyártmányát kedvelem a legjobban. Az elmúlt években ajánlották a B-vitamin tartalmú tabletták bevételét is, mivel ezek a bőr szagának jellegzetes megváltozását hozzák létre, amit nem szeretnek a kis feketék.
Mit tegyünk, ha mégis célba érnek? A kirándulás után szükséges alaposan végigszemlélni magunkat, főleg a csukló, a boka, az alsónadrág által fedett területeket, továbbá a hónaljakat, de máshol is felbukkanhatnak az apró fekete pontocskák, amelyek enyhén kiemelkednek a bőr felszínéből és nem tudjuk lesöpörni magunkról. Az első pánik után jó, ha eszünkbe jut, hogy nem minden kullancs fertőzött, de lehet az is). Szakszerűen eltávolítva még ha fertőzött volt, akkor sem biztos, hogy megbetegített bennünket. A vírusos agyvelőgyulladás az esetek zömében enyhe formában, sokszor diagnosztizálatlanul zajlik le. Komoly megbetegedésre vagy késői következményekre csak kivételes esetben lehet számítani. A jó kilátások feltétele a gyors (lehetőleg a felfedezést követő 4 órán belüli), kíméletes eltávolítás - hogy a kullancsnak ne legyen alkalma a kiszívott vérrel együtt a kórokozók kiöklendezésére.
A helyes eltávolítás módszere: a kullancsok természetrajzából adódik, hogy maguktól soha nem fogják elengedni a táplálék forrását, vagyis a bőrünket. Azt is tudnunk kell, hogy jobbmenetes csavaros állatok. Az eltávolítási kísérleteknek masszívan ellenáll, inkább beleszakad a feje a bőrbe, mintsem „elengedje” áldozatát. Ha viszont beszakad a fejrész, az súlyos gennyesedéseket, fertőzéseket okoz, megnöveli a vírusos agyvelőgyulladás és az úgynevezett Lyme-kór valószínűségét. Ezért az eltávolítás megkezdése előtt a levegőtől el kell zárni az állatot: bármilyen krémmel vastagon bekenjük, hogy teljesen elfedje, majd vattacsomót a bőrre nyomva legalább 15-20 percig fullasztjuk a betolakodót. Ha rovarriasztó-tartalmú krémet használunk, hamarabb támad menekülési kényszere. Az idő leteltével néhány körkörös mozdulatot végzünk a vattacsomóval az óra járásával ellenkező irányba, így a jobbmenet kicsavarodik, az állat a fejével együtt a vattacsomóba kerül. Ezután a szúrásnak csak a nyoma látszik, kicsi pirosas folt formában. Szükséges az alkalmazott krémtől teljesen megtisztítani a bőrfelületet, majd jódoldattal alaposan fertőtleníteni a szúrás környékét. Ha esetleg továbbra is a bőrben maradt volna az állat, ne kísérletezzünk tovább, inkább forduljunk orvoshoz.
Az ijedelem okai: vírusos agyvelő-, és agyhártyagyulladás és a Lyme-kór. Két különféle kórokozóról és megbetegedésről van szó, mindkettőt fertőzött kullancs terjeszti. Amikor vért szív az állat, nem kerül ki a vírus, illetve a baktérium az állat tárcsatornájából, hanem csak az öklendezés során.
A közép-európai kullancs terjesztette agyvelő-, és agyhártyagyulladás kórokozója a Flavivírus (Arbovírus). A lakosság nagy része tünetszegény, jellegtelen, enyhén lázas, torokfájásos megbetegedés formájában esik át a fertőzésen a kullancscsípést követő 4-21 napos időszakban. Rossz közérzet, fejfájás, hányinger a fő panaszok. A súlyos megbetegedés képe egy-két napos átmeneti javulás után bontakozik ki: ismételt hányás, magas láz, a tarkóizomzat megmerevedése, súlyos, szinte csillapíthatatlan fejfájás, a hangulat nyomottsága jellemzi. A gyógyulás ekkor is tökéletes lehet. Még súlyosabb formában az eszmélet elvesztése, remegés, az egész testre kiterjedő görcsrohamok fellépése, idegbénulás, a végtagok megbénulása, szövődményként vírusos tüdőgyulladás, vesegyulladás fordulhat elő, késői következményként pedig a szellemi teljesítőképesség hanyatlása, Parkinson-kór és epilepszia. A megbetegedés a világ különböző részein másképp zajlik. Európában a késői tünetek közül a vállöv és a felkar izmainak sorvadása, nagyothallás, epilepszia, a szellemi teljesítőképesség romlása fordulhat elő.
A Lyme-kór a másik, viszonylag újabb keletű felfedezés. A kórokozó egy csavaros, pálcika alakú baktérium, Borellia burgdorferi. A betegségnek három szakasza van.
1. A kullancs csípése után egy héttől egy hónapig terjedő időszakban a csípés helyén lapos, vagy enyhén kiemelkedő vörös folt jelenik meg, mely a szélein növekszik, terjed, a közepe pedig halványodik. Kezelés nélkül 3-4 hét alatt látszólag teljesen meggyógyul.
2. Pár héttel később a szervezetbe került kórokozók elárasztják a beteg vérét és nyirokrendszerét. A bőrben, a központi idegrendszerben és az izomzatban az első folthoz hasonló, de annál kisebb elváltozásokat hoznak létre. Fejfájás, a tarkóizmok megmerevedése, az ízületekben és izmokban vándorló fájdalmak, rossz közérzet, fáradékonyság, a szív érintettsége esetén ritmuszavarok, agyi érintettség esetében agyvelő- és agyhártyagyulladás, bénulások jöhetnek létre.
3. Évekkel később főleg az ízületi fájdalmak jelentősek és a nagy végtagi idegbántalmak. Korai felismerés esetén azonban antibiotikumok segítségével a maradandó károsodások kifejlődése előtt felszámolható a betegség.
A természetes óvintézkedéseken kívül lehetőség van védőoltásokra is. Hazánkban háromféle készítmény áll rendelkezésre. Ezek közül az Encepur vakcina felnőttek és gyerekek részére is az aktív védettség kialakítását célozza. Három oltás szükséges belőle: az első oltás után egy-három hónappal, a második után 9-12 hónappal ismételt oltás szükséges a teljes védettség kialakításához. Ugyanezt a célt szolgálja, ugyanilyen oltási sémával az FSME-Immun Inject nevű oltóanyag is. Ez utóbbi tekinthető a korszerűbb, biztonságos szernek, mivel nem gyengített vírusokat, hanem csak az azok tokjában megtalálható immunanyagokat tartalmazza, így a kórokozó szervezetbe jutása nélkül alakítja ki a védelmet.
Az FSME-Bulin nevű oltóanyag akkor alkalmazható, ha alapos a gyanú a fertőződés bekövetkeztére, és a kullancscsípéstől számítva nem telt el több 96 óránál. Mivel a védőoltásoknak is van bizonyos kockázatuk, csak indokolt esetben célszerű az alkalmazásuk.
Nem szükségszerű, hogy mindezek kedvünket szegjék a nyári kirándulásokat illetően. Aki pihenésként az erdőjárást választja, már a téli hónapokban megkezdheti az „oltáskúrát”. Amennyiben gondoskodunk a megfelelő védelemről, bátran nekivághatunk.