Vissza a tartalomjegyzékhez

GÁL LÁSZLÓ
Boldogok a magyarok

Magyarország sorsa megváltozott: a gazdaság egészséges fejlődésnek indult, a keresetek reálértéke tavaly 5 százalékkal emelkedett. Ennek ellenére a miniszterelnöknek nehéz dolga volt a szavazókban megteremteni a „jól érzem magam” életérzést, inkább csak a „nem is olyan rossz” szintet sikerült elérni - írta a választásokat közvetlenül megelőzően a Financial Times című gazdasági lap.

A lap a kormánykoalíció esélyeit latolgatva előre figyelmeztetett, Horn Gyula nem veheti biztosra a második győzelmét. Az 1995-ben megkezdett kemény megszorító intézkedések ugyanis - amelyek végül megalapozták az ország gazdaságának helyreállását - egyenlőtlen mértékben nehezedtek a lakosságra és az ország különböző régióira. Magyarországra az elmúlt időszakban több beruházás érkezett, mint a többi közép-kelet-európai országba együttesen (eddig mintegy 20 milliárd dollár működőtőke landolt nálunk, de a privatizáció után évi 2 milliárd dollár további befektetésre számít a kormány - a szerk.). A külföldi tőke többsége a nyugati régiók felé, valamint Budapest térségébe irányult. A szegényebb, valamint falusiasabb keleti régióban a munkanélküliség aránya az országos átlag felett maradt. Emellett a lakosság 30 százalékát kitevő nyugdíjasok váltak szenvedő alanyaivá a szigorú reformoknak, a nyugdíjak reálértéke ugyanis 1995-96 között negyedével csökkent. Ugyanebben az időszakban a bérek reálértéke 15 százalékkal esett vissza.
A gazdaság azonban hoszszú idő után fejlődésnek indult, a GDP növekedési üteme az előző évhez képest elérte a 4,4 százalékot, és a folyó fizetési mérleg hiányát a külföldi működőtőke bőven fedezi. A gazdaság 75 százaléka van magánkézben - beleértve a bankszektort is, ami azt jelenti, hogy a gazdasági átalakulás nagy része már megvalósult. A munkanélküliség 10 százalék alatt van, és folyamatosan csökken. Az inflációt - annak ellenére, hogy nehéz megzabolázni - végül sikerült 16 százalékra csökkenteni. A Budapesti Értéktőzsde a legerőteljesebb növekedést érte el a régióban.
A cikk szerzője ezek után felteszi a kérdést: „Nos, boldogok a magyarok?” Majd így folytatja: Orbán Viktor, a gyorsan beszélő fiatal jogász és pártvezér szerint, egyáltalán nem. A Fidesz - MPP vezetője a népszerűségi lista első helyén van, és erőteljes - korábbi hívei szerint autokrata - vezetése alatt a párt átlibbenve a jobboldalra magához tért. A kritikusok szerint a politikai beállítottság gyakori változtatása az alapelvek hiányát tükrözi - írja a lap.
Orbán szerint csak a társadalom szűk része profitált a gazdasági váltásból, emellett a felső vezetés szintjén a korrupció elhatalmasodott, valamint a közbiztonságot az utcákat elborító bűnözési hullám veszélyezteti. Mindazonáltal - véleménye szerint - a gazdaságnak évi hétszázalékos növekedést kell produkálnia, továbbá a kormánynak a feketegazdaság visszaszorítására adócsökkentéseket kell bevezetnie. A koalíciós pártok véleménye ezzel kapcsolatban az, hogy a Fidesz számításai egyszerűen irreálisak, másrészt ez a fajta politika az országot egy újabb adósságcsapdába taszítaná.