Vissza a tartalomjegyzékhez


Érvényesülhet a Fidesz szívóhatása

Stumpf István politológus

- Véleménye szerint a pártok bevetnek-e még új elemeket a kampányban a második fordulóig?
- Két stratégia fog elég határozottan még markánsabb arculatot ölteni, s ennek a kicsúcsosodása valószínűleg a Horn-Orbán vita lesz. Az egyik már két héttel ezelőtt megkezdődött a szocialista párt részéről, és az a célja, hogy érzékeltesse: az ellenzék kormányalakítása esetén a szélsőjobb is részesül a hatalomból. Torgyán és Csurka nevével „riogatja” a Fidesz-szavazókat, illetve az egykori kormánypárti és SZDSZ-es, továbbá a tradicionálisan Fidesz-szavazókat, akik nagyon nagy fenntartással viseltettek sokáig a kisgazdákkal szemben. Tehát azt lehet mondaniuk, hogy ez nem egy kormányzóképes koalíció, instabil, és akár egy éven belül felbomolhat. Az ellenzéki oldalról annak a stratégiának a felerősödése várható, hogy a választást két jelöltre szűkítsék le a választókerületek többségében: egy kormánypárti és egy ellenzéki jelöltre. Az ellenzék minél több olyan vesztes kispárt szavazójának a szavazatát is igyekszik megnyerni, akik párt hiányában már nem tudnak kire szavazni, és ha változást akarnak, akkor a legerősebb ellenzéki jelöltekre fognak voksolni.
- Mekkora az esélye annak, hogy a második forduló után patthelyzet alakul ki?
- Feltételezhetően el fog dőlni valamilyen irányba a dolog. De a pánikreakció sem zárható ki: megijednek, főleg a kormánypárti szavazók, és azok is, akik nem mentek el, vagy azok, akik fenntartásokkal viseltettek a kormánypártok iránt, noha baloldali szavazók, és a MIÉP parlamentbe kerülése miatt mindent mozgósítva a kormánypártokra szavaznak. Előállhat az a helyzet, hogy a két kormánypártnak együtt abszolút többsége lesz, csak ezzel egy a nagy probléma: az SZDSZ nagyon gyenge eredménye miatt nagyon-nagyon jól kell szerepelnie a szocialistáknak ahhoz, hogy ketten együtt abszolút többséget tudjanak szerezni. Tehát egy nagykoalíciónak vagy patthelyzet felvetődésének csak akkor látom a lehetőségét, hogyha a szocialisták nyernek.
A másik lehetőség, hogy az ellenzék és benne a Fidesz szívóhatása érvényesül a szavazáskor: leomlott minden pszichológiai gát azzal kapcsolatban, hogy nem lehet változtatni. Ebben az esetben ezek a szavazatok a Fidesznél csoportosulnak. A kérdés az, hogy a Fidesz miként tud kormányt alakítani. Amennyiben ez a második variáció érvényesül, akkor az ellenzéknek - a MIÉP-en kívül - lesz elegendő szavazata vagy mandátuma ahhoz, hogy kormányt alakítson. Matematikailag annak az esélye sem zárható ki, hogy a Fidesz és az MDF együtt tudjon kormányt alakítani, de ennek igen csekély a valószínűsége. A kisgazdák és a Fidesz együtt biztos, hogy tudnának formálisan stabil többségi koalíciót alkotni.
A köztes helyzet az lenne, ha egyiknek sem sikerül igazán mobilizálni a saját szavazóit: akkor állhat elő olyan patthelyzet, hogy matematikailag egyik párt sem képes kormányt alakítani. Újabb lehetőség, hogy a jelenlegi kormánykoalíciós pártok meghívják a Fideszt, ezzel egy nagykoalíciós alternatívát mutatva fel. Ez csak abban az esetben állhat elő, ha a szocialisták nyernek, és nincs a két pártnak együtt elegendő mandátuma a kormányzáshoz, mert a kisebbségi kormányzást nem kockáztatnák meg a szocialisták.
A politikában semmi sem zárható ki, de a nagykoalíciós esélyek szerintem elég jelentéktelenek. Előállhat egy olyan helyzet, amikor a politikai elitnek számos dolgot, korábbi sérelmeket, egyebeket zárójelbe kell tennie, és újra kell gondolnia a helyzetet. Egy új választási helyzetet senki sem merne felvállani. A választóknak világos felhatalmazást kell adniuk vagy az egyik vagy a másik oldalra, hogy legalább relatíve egy stabil kormány jöhessen létre. Komoly tétje van a választásoknak, s a magas részvételi arány a demokrácia legitimációját erősítené.