Vissza a tartalomjegyzékhez


Káosz Dzsakartában

Az indonéz kormány harckocsikat és páncélozott harci járműveket küldött a főváros utcáira az egyre terjedő erőszakos zavargások elfojtására. A több napja tartó zavargások során a feldühödött csőcselék boltokat fosztogat, és a kínai kisebbség házait gyújtogatja.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A rendőrség és a katonaság kevés eredménnyel próbálja megfékezni a Suharto elnök és az országban élő kisebbségek ellen tüntetőket. Helyszíni jelentések szerint az elmúlt napokban húszan estek áldozatul az öszszecsapásoknak és gyújtogatásoknak.
A zavargások oka, hogy Indonéziában az évtizedek óta legmélyebb gazdasági válság nagymértékű munkanélküliséget és magas inflációt eredményezett. A nagyrészt muzulmán vallású országban a gyűlöletnek gyakori célpontja a kínai kisebbség, amelynek látványos gazdagsága és a kereskedelemben betöltött vezető szerepe szálka az indonézek szemében. A dzsakartai nemzetközi repülőtérre vezető utat a csőcselék eltorlaszolta, minden autót átkutatnak kínaiakat keresve és pénzt követelve a külföldiektől. A városból induló repülőjáratokon a legtöbb hely foglalt, százak várakoznak a nemzetközi repülőtéren. A kínai kisebbség tömegesen menekül az országból. A legtöbb külföldi kormány hazarendelte dzsakartai külképviselete dolgozóit, és figyelmeztette állampolgárait, hogy mostanában ne utazzanak Indonéziába.
A 32 éve kormányzó, nemrég hetedszer újraválasztott Suharto elnök megszakította kairói látogatását, ahol az afrikai, ázsiai és amerikai fejlődő államok csúcstalálkozóján vett részt. Az elnök cáfolta azokat a korábban szárnyra kapott híreket, melyek szerint kész lemondani, ha az indonézek már nem bíznak benne. Ali Atalas külügyminiszter helyreigazításában Suharto kijelentése így hangzik: „Ha az emberek már nem bíznak bennem, ahhoz joguk van.”
A washingtoni kormányzat csütörtökön felszólította az indonéz kormányt, hogy kezdjen párbeszédet ellenfeleivel, és tanúsítson önmérsékletet a békés tüntetőkkel szemben.