Vissza a tartalomjegyzékhez


Exterroristák készülnek a parlamentbe

Néhány nappal az északír megbékélési egyezményről tartandó május 22-i népszavazás előtt az Ír Köztársasági Hadsereg politikai szárnya, a Sinn Fein arra számít, hogy meghatározó szerepet kap az új belfasti kormányban.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A Sinn Fein szavazott saját alkotmánya megváltoztatásáról is, ezáltal lehetővé téve a párt számára, hogy az áprilisi többoldali béketárgyalások eredményeként létrejövő északír parlamentben részt vehessen.
A szavazással a katolikus párt szakított az erőszakra épülő évtizedes politikájával, és 331:19 arányban fogadta el Garry Adams pártelnök javaslatát egy új belfasti kormányban való részvételről. A párt 108 helyre számít a kormányzatban, melyet egy 12 fős többpárti végrehajtó testület fog felügyelni.
A döntés nem jelenti azt, hogy a párt elismerte volna Észak-Írország létezésének jogát - hangsúlyozta Adams a Sinn Fein konferenciáján. Gerry Kelly, az ír terrorszervezet volt aktivistája, ma Sinn Fein-küldött szerint „a helyes taktika most, hogy jelen legyünk a parlamentben”.
A népszavazás közeledtével a brit hatóságok szintén támogatni látszanak a Sinn Fein térnyerését. Nagy-Britannia a békefolyamat támogatásának gesztusaként feltételesen szabadon bocsátott több köztársasági foglyot, köztük Padraic Wilsont is, az IRA egyik vezetőjét. Gordon Brown brit pénzügyminiszter 100 milló fontos támogatást ajánlott fel, hogy ezzel segítsen északír vállalkozásokat, új munka- és képzési lehetőségeket teremtve.
Más kulcsfontosságú szervezetek is, mint például az angolpárti Unionista Párt, szintén támogatják a kiegyezést, a Sinn Fein hozzáállása azonban döntő a békefolyamat eredményét tekintve. Az ír és az angol kormány egyaránt reményét fejezte ki, hogy a politikai rendezés elfogadható lesz az északír tartomány csaknem 60 százaléknyi angolpárti protestáns lakosságának, csakúgy, mint a szigetország római katolikus kisebbsége számára.