Vissza a tartalomjegyzékhez


A Fidesz befejezte a temetői munkát

Lengyel László politológus, a Pénzügykutató Rt. elnöke

- Hogyan értékeli a választások első fordulóját?
- Az MSZP eredménye a várakozásaimnak megfelelően alakult, viszont nem számítottam arra, hogy a Fidesz ilyen jól fog szerepelni. Ennek okait sokáig fogják még elemezni a szakértők, én elképzelhetőnek tartom, hogy Horn Gyula gyenge kampánya sok választót a Fidesz felé sodort. A MIÉP eredménye viszont szomorú meglepetés számomra.
- Milyen jelentőséget tulajdonít a katolikus püspökkari körlevélnek?
- Nem túl nagyot, nem hiszem, hogy ez az ország a püspökökre hallgat.
- Úgy tűnik, eredményes volt a Fidesz négyéves politizálása, amely során felszippantotta a konzervatív pártok szavazóit...
- Ezzel kapcsolatban az a fő kérdés, hogy a Fidesz meg tudja-e majd emészteni azt, amit lenyelt. Most befejezte a temetői munkát, de olyan tömegeknek tett ígéreteket, amelyek csak elkeseredésből szavaztak rá, egyébként semmi közük a párthoz.
- Mi várható a második fordulótól?
- A MIÉP és a kisgazdák sikere talán felerősíti az emberek veszélyérzetét, és a szocialistákra fognak szavazni. Akárhogy is lesz, sem a jelenlegi koalíció, sem az ellenzék nem tud stabil többséget szerezni.
- Mi a véleménye egy MSZP-Fidesz nagykoalícióról?
- Ez az egyik legreálisabb lehetőség, és a gazdaság szereplőinek is ez az igénye. Egy Horn-Orbán kormány viszont kísérteties lenne az ország szempontjából az érintettek emberi és szakmai kvalitásai miatt. A nagykoalíció létrejöttének tehát alapfeltétele Horn Gyula leváltása, ami viszont roppant nehéz feladatnak tűnik, bár engem örömmel töltene el. A Fidesznek is elemi érdeke a nagykoalíció, mert a kisgazdákkal történő összefogás fél éven belül a bukásukhoz vezetne, egyedül viszont nem tudnának kormányozni.
- Hogyan lehet elfogadtatni a választókkal a nagykoalíciót azok után, ahogyan a kampány során az MSZP és a Fidesz egymáshoz viszonyult?
- Úgy, ahogy az SZDSZ csinálta négy évvel ezelőtt. Azt fogják mondani, hogy erre kaptak megbízást a választóktól, és azt, hogy nincs más lehetőség az ország megmentésére.