Vissza a tartalomjegyzékhez


Döntő jelentőségű lehet a Horbán-vita

Ágh Attila szociológus

- Ön hogyan értékeli a választások első fordulójának eredményeit?
- Egészen friss és új tényezője a magyar politikai életnek ez a fajta polarizáltság, ami az első fordulót követően kialakult. A Fidesz formájában egy egészen erőteljes és nagyon ambiciózus jobbközép jelent meg. Nagyon nehéz megbecsülni, hogy az ellentábor mennyi idő alatt tudja mindezt feldolgozni.
A második fordulóban valamiképpen erre fognak reagálni a választók is. Az egyik nagyon fontos tábor a Fidesz SZDSZ-től szerzett szavazóinak viselkedése, különösen a kisgazdák vonatkozásában. Ezt lehet tovább bontani és finomítani általánosságban, azokban a választókerületekben, ahol a Fidesz viszszalépett a kisgazdák javára, vagy hogy országosan milyen elrettentő hatást gyakorolhatnak Csurka fellépései. De van egy másik szavazótábor, akik elvileg távoli és bizonytalan MSZP-szavazók, de nem tartották különösebben fontosnak, hogy elmenjenek, mert nincs erős kötődésük. Gondolok itt arra a 400 ezer emberre, akik 1994-ben még MSZP-s szavazók voltak, mára pedig már nem azok. Ha ezeknek csak az egynegyede szavaz még rájuk, az már komoly elmozdulást produkálhat a végeredményben.
- Elképzelhető-e, hogy a MIÉP bekerülése a szavazókat arra indítja, hogy olyan pártra szavazzanak, amelyre egyébként nem szavaztak volna, és esetleg jobbról balra mozduljanak?
- Ez a fajta hatás biztosan bekövetkezik, csak azt nem lehet tudni, hogy milyen idődimenziója van ennek a felismerésnek. Az a visszaesés, amit az eddigi választások során a második fordulóban lehetett tapasztalni, várhatóan elmarad. Sőt, kifejezett mozgósító ereje van a jelenlegi polarizált helyzetnek, annál is inkább, mivel ez először fordul elő.
- A jövő szerdai Horn-Orbán vita...
- Én „Horbán-vitának” nevezem.
- ...Milyen hatással lehet a 2. fordulóra?
- Magyarországon még nemigen volt példa ilyen amerikai stílusú vitára. Kétségtelenül az évtized vitája lesz, ezért nehéz megmondani, mi dominál majd. A tipikus magyar mentalitás alapján a közönség nagy része eleve előítélettel nézi ezt a vitát, vagyis: az én képviselőmnek úgyis igaza van. A másik, amerikai jellegű véglet, hogy azt nézik, ki hogyan szerepel, és egyik irányban sincsenek elkötelezve. S mivel nagyon sokan bolyonganak a két szavazótábor között, ha nem is döntő, de elég markánsan befolyásoló jelentősége lesz.
- Könnyű helyzetben vannak ma a választók?
- Egy választó nem gondolkozik ilyen súlyos terminusokban. Biztosan érzi a felelősséget, s nyilván ebből következik majd, hogy a második forduló relatíve nagyobb részvételi számokat fog produkálni, mint az első. Kiélezettebb és felelősségteljesebb a helyzet. Bizonyos értelemben most sokkal könnyebb választani, mint az első fordulóban, bár többen inkább népszavazásnak tekintik az előzőt. A választás modern, pártpolitikai értelmében először lehet olyan világos alternatívák között választani, mint a nyugat-európai országokban: íme egy nagy jobbközép, és egy balközép párt. Tessék választani!