Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 13. szám, 1998. március 28

Belpolitika

ZARA ORSOLYA
Gyilkosság az elmeosztályon

A huszonhárom éves joghallgató egy szál virággal érkezett korábbi kezelésének helyszínére, a Kaposi Mór Megyei Kórház elmeosztályára, hogy találkozzon szeretett orvosával. A virág mellett azonban egy szörnyű meglepetést is tartogatott a gyanútlan doktornő számára: forgótáras pisztolyával öt, egyenként is halálosnak számító lövéssel kioltotta az életét.


Rádiókuratórium
Tovább a cikkhez >>>

ZARA ORSOLYA
Lobbyzók a parlament előszobájában

Idén több mint négyszáz civil szervezet szeretne részt venni a parlament törvényhozó tevékenységében - ez derül ki az Országgyűlés elnökének közleményéből. A különféle érdekvédelmi tömörülések elméletileg azonos eséllyel hallathatják a hangjukat, valójában azonban nincs egyenlőség közöttük. Azok a szervezetek, amelyek mögött jelentős, az államkassza számára komoly bevételeket hozó iparágak állnak, mint a gyógyszer-, vagy dohányipar, eredményesebben tudnak nyomást gyakorolni a jogalkotásra.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Vihar Fehérváron

„Akár élőlánccal is megakadályozzuk a hajléktalanszálló megnyitását városrészünkben” - jelentették ki szerdán a Székesfehérvárott rendezett lakossági fórum résztvevői. A környékbeliek szerint a hajléktalanok megjelenésével jelentősen csökkennének az ingatlanárak és megszaporodnának a lopások. Az önkormányzat illetékese viszont érthetetlen hisztériakeltésnek minősítette az esetet, különös tekintettel arra, hogy nem hajléktalanszálló, hanem nyugdíjasokat és árvákat befogadó krízisközpont megnyitását tervezik.


LOCSMÁNDI ANDREA
Parlamenti háromszög
Tovább a cikkhez >>>

KAMPÁNYTURMIX
Fidesz: új tárcák a láthatáron
Tovább a cikkhez >>>

Tavaszi mazsorett parádé
Tovább a cikkhez >>>

PAPP ISTVÁN
Fütyültek a Rigó utcának?

A kormány hónapok óta adós az Állami Nyelvvizsga Bizottság monopóliumának megszüntetésével. Múlt héten a rendőrségnek juttatott rendkívüli támogatás megvitatása miatt halasztották el a döntést, ezen a héten pedig a Miniszterelnöki Hivatal tartott szükségesnek további egyeztetéseket. A nyelviskolák azonban egyre fásultabbak, hiszen már tavaly azt ígérték nekik: decemberre megoldódik a kérdés.


SZAKONYI DÁVID
Nincs mit megbánnom
Tovább a cikkhez >>>

NÉHÁNY SORBAN
Nem lesz duzzasztó
Tovább a cikkhez >>>

Kopogtató leltár

Csütörtök estig összesen 517 képviselőjelölt érvényes ajánlását regisztrálta az Országos Választási Iroda (OVI). Vezet a kisgazdapárt 105 képviselőjelölttel, mögötte áll a Fidesz 95, az SZDSZ 94, majd a MIÉP 81 bejelentett indulóval.


GYÖRKÖS ZOLTÁN
Jogászok a diszkrimináció ellen

Kormánypárti és ellenzéki politikusok eltérően ítélik meg egy diszkriminációellenes törvény megalkotásának szükségességét. Az a tény mindenestre elgondolkodtató, hogy egy közelmúltban készült felmérés szerint az Európai Unió tagállamaiban minden harmadik állampolgár rasszistának vallotta magát.


Fel vörösök
Tovább a cikkhez >>>

KUNSTÁR CSABA
Mátyás király Veszprémben

Egy szokványosnak ígérkező októberi hétköznap véget értek a csendes esték Veszprém szívében. Azóta menetrend szerint hajnali ötig dübörög a zene a helybéli egyetemisták szórakozóhelyén, a diákcentrumban. Záróra után pedig a több száz - már kellő hő- és alkoholfokú - fiatal kirajzik az utcákra, ahol kukákat döntögetnek, ablakokat törnek be és ordibálnak.


KOZMA NAPSUGÁR
Bajai abortuszcsata

Az országos vitát gerjesztő 13 éves dávodi leányanya abortuszügyében megszólalt a magzati élet védelmére kelő Alfa Szövetség, miáltal támadások kereszttüzébe került. Határozottan állítják, hogy a fiatalkorú lány eredeti szándéka az volt, megszüli gyermekét.


Fókusz

BALOGH M. PÉTER
Beavatkozás?

Közel öt évvel a magzati élet védelméről szóló törvény elfogadása után ismét fellángolt a vita az abortuszról. A sajtóközleményekben szinte minden más belpolitikai eseményt háttérbe szorító történet március 20-án robbant be a köztudatba: a Bajai Városi Bíróság soron kívül tárgyalta egy 13 éves megrontott kislány ügyét. Molnár Éva bíró az órákon át tartó tárgyalás végén kihirdette: a bíróság hatálytalanította a leány abortuszra irányuló jognyilatkozatát. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a méhmagzat élethez való joga erősebb, mint a leendő anya önrendelkezési joga.


MÉSZÁROS MÁRIA KORBELY ATTILA
Egerek és emberek

Napról napra hangolódunk az „európaiságra”, és a nemrégiben született állatvédelmi törvény révén ez a szemlélet már kihathat a háziállatainkra is. Az Európai Unió ajánlásai alapján az első törvénytervezetet 1985-ben dolgozták ki, ám ennek csak a huszonegyedik változata alapján hozták meg a törvényt.


Gazdaság

KOVÁCS KLÁRA
Oroszországi medvetánc

Jelcin minden eddiginél jobban szemléltette a világgal, hogy Moszkvában bizánci viszonyok uralkodnak. A kormányzati poszton levők mind játékszerek Jelcin kezében. Az elnök egyszerre kelti a rendkívüli hatalmi ambíciókkal rendelkező, nagyon gyorsan öregedő cár és a nyomorgó országa jövőjéért aggódó államfő benyomását - írta az orosz kormány menesztésére reagálva a Süddeutsche Zeitung.


APRÓPÉNZ
Zágrábban vásárolt az MKB
Tovább a cikkhez >>>

Üzemavatás
Tovább a cikkhez >>>

Változik a BUX-kosár

A BUX április 1-jétől érvényes új összetételű kosarában a négy legnagyobb súllyal szereplő részvény mindegyikének limitálták a mennyiségét - adta közre a Budapesti Értéktőzsde. Ez utóbbit a keddi záróárak alapján határozta meg a tőzsde. A kosárba újonnan bekerülő Matáv- és Rába-papírok bázisárát március 31-én állapítják meg.


GÁL LÁSZLÓ
Életbiztosításból otthon

Az Axa-Colonia Biztosító Rt. - a magyar piacon működő biztosítási cégek közül elsőként - újnak számító lakásfinanszírozási ajánlatot dolgozott ki, együttműködve két jelentősebb, a hazai piacon működő bankkal, a Daewoo Bankkal, valamint a Creditanstalttal.


Kétmillió bevallás
Tovább a cikkhez >>>

Állami kézben a Postabank
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Négy-öt százalékos növekedés

Az infláció ebben az évben is lassulni fog, de szintje magasabb lesz a kormányzat által szándékoltnál - jelentette ki Vértes András elnök-vezérigazgató, a GKI Gazdaságkutató Rt. idei évre vonatkozó előrejelzését ismertetve.


POGÁCSÁS PÉTER
Felemás hatás

Mintegy tíz éve tartó szakmai vita és kétéves törvény-előkészítés után a parlament tavaszi ülésszakának utolsó pillanatában megszületett a kockázatitőke-törvény.


GAÁL MÓRICZ
Kiszámítható jövő
Tovább a cikkhez >>>

VARGA-TÓTH JÓZSEF
Szárnyalhat a TVK?

A Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) befektetőinek majdnem fél évet kellett várniuk arra, hogy papírjuk értéke ismét elérje a 4000-es régiót. A szebb napokat látott vegyipari részvény zuhanása a tavaly őszi tőzsdeválságok idején kezdődött. A mostani kedvező nemzetközi és hazai piaci hangulat azonban visszaállította a TVK iránti bizalmat, felemelve annak árfolyamát.


Tizenegy ország az euro startjánál

Könnyekig meghatódott olasz kormány ünnepelte Rómában azt a brüsszeli döntést, amely szerint Olaszország is az európai közös pénz alapítói közé tartozik. Igaz, a határozat nem hozott nagy meglepetést, hiszen előtte is 11 országnak volt esélye az euro létrehozására, csupán Itália belépése nem volt egyértelmű. A bejelentést a CNN hírtelevízió úgy kommentálta, hogy a Római Birodalom kora után most először van lehetőség arra, hogy egységes pénz legyen Európában.


EU-segítség Albániának
Tovább a cikkhez >>>

Blair Párizsban

Tony Blair kormányfő a történelem során az első brit államférfiként felszólalt a párizsi nemzetgyűlésben, és francia nyelven ismertette politikai-gazdasági törekvései lényegét, a hazájában nagy támogatottságot élvező blairizmust”.


Háttér

RÁCZKI ZSUZSANNA
Ki lesz Jelcin utóda?

Borisz Jelcin a hét elején meglepetésszerűn menesztette a teljes orosz kormányt. Döntésében vélhetően nagy szerepet játszott az is, hogy megfelelő utódot találjon a Kreml trónjára. Jelcin hangsúlyozta, hogy a 2000-ben esedékes elnökválasztásokon az ország sorsa dől el. Az elemzők legalább öt komoly esélyessel számolnak. Hogy mikor lesz a választás és ki lesz a befutó? Egyenlőre csak találgathatunk.


Tankönyveink és a Könyv
Tovább a cikkhez >>>

GRÜLL TIBOR
A Biblia és a tények

Mi a történelem? A történészek által koronként újra meg újra felvetett kérdésre mindeddig nem született egységes, mindenki számára megnyugtató válasz. Pedig e kérdés nagyon is tisztázandó, hiszen ha a Biblia „történeti hitelességét” akarja valaki megkérdőjelezni, feltétlenül tisztában kell lennie azzal, mit ért „hiteles” történelem alatt.


PÁTKAI MIHÁLY
Keresik a kiutat

Pearl, Paducah, Jonesboro. Három amerikai kisváros. Három brutális leszámolás. Az elkövetők még gyerekek: a legidősebb 16, a legfiatalabb 11 éves. Az áldozatok osztálytársak, tanárok, szülők, családtagok. A társadalom értetlenül nézi az általa produkált szörnyszülötteket, akik céltudatosan, hidegvérrel ölnek. Mint a moziban. Itt azonban nem hős, hanem gyilkos az, aki fegyvert használ.


SZABÓ IBOLYA ANNA
Terjed az AIDS Afrikában

Bill Clinton amerikai elnök e heti, hat afrikai országot érintő körútja a világ figyelmének középpontjába helyezte a kontinenst. A világ hírműsoraiba eddig jobbára csak az országot fenyegető áradások, éhínségek és diktátorok révén bekerülő államok most azt remélik, hogy az amerikaiak és a fejlett országok segítségével végre elindulhatnak a valódi fejlődés útján. Clinton egyik fő célja - segélyek nyújtása mellett - annak elősegítése, hogy az afrikai kontinens országai képesek legyenek magukon segíteni.


EPERJESI ILDIKÓ
Pártok a külpolitikáról
Tovább a cikkhez >>>

Hajsza a cédulákért
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Blair Párizsban
Tovább a cikkhez >>>

RÖVIDEN
Palota-vizsgálat Irakban
Tovább a cikkhez >>>

Csökkenő békeesélyek Koszovóban

Kiújultak a fegyveres összetűzések Koszovóban, ahol a szerb rendőrség támadásai legalább öt halálos áldozatot követeltek a héten. Időközben Belgrádban megalakult a baloldali és radikális politikusokból álló új szerb kormány, amelyben a boszniai háború során hírhedtté vált Seselj csetnik vajda is vezető szerepet kapott.


Izraeli–amerikai egyezkedés

Dennis Ross, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja Izraelbe utazott, hogy találkozzon Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel és Jasszer Arafat palesztin elnökkel. A tárgyalások középpontjában a többször elhalasztott izraeli csapatkivonások körüli nézeteltérések állnak.


NAGYÍTÓ
Angol lap a moszkvai csúcsról

A moszkvai hármas csúcstalálkozó üzenetét elemezte a londoni Daily Telegraph csütörtökön, Jelcin szövetségeseket keres Amerika ellen címmel megjelent írása.


Szocialista győzelem másodszor
Tovább a cikkhez >>>

Terjed a komputeres bűnözés
Tovább a cikkhez >>>

Folytatódó ír béketárgyalások
Tovább a cikkhez >>>

Tömeggyilkos kisiskolások az USA-ban

Két állig felfegyverzett tizenéves diák kedden az Arkansas államban fekvő Jonesboro városában tüzet nyitott az iskolájuk udvarán összegyűlt tanulók és tanárok csoportjára.


Tetszetős ígéretek – megoldatlan gondok
Tovább a cikkhez >>>

Új csapat a Kremlben

A moszkvai kormányváltás volt az egyik fő témája a csütörtöki orosz-francia- német csúcstalálkozónak is. Borisz Jelcin hétfőn váratlanul menesztette Viktor Csernomirgyin miniszterelnököt és teljes kabinetét. Az orosz elnök ügyvezető kormányfővé a reformelveket valló 36 éves Szergej Kirijenkót nevezte ki, akit megbízott az új kormány megalakításával.


Publicisztika

Helyreigazítás
Tovább a cikkhez >>>

SZARKA LAJOS
Görgey, a reálpolitikus

Sokan váltak hősökké 150 évvel ezelőtt, 1848-ban, de akadt akinek az áruló szerepköre jutott. Ilyen személy volt Görgey Arthur, sokak szerint a magyar történelemnek a Hunyadiak óta legkiválóbb hadvezére. Petőfi gondolatának - „fényesebb a láncnál a kard” - megvalósításáért senki nem tett nála többet. Nemcsak a márciusi ifjak, nemcsak a Kossuth vezette liberálisok, hanem ma már Görgey neve is bearanyozza a tavasz - március, április - hónapjait. Görgey esetében azonban sokáig váratott magára az elismerés, ami a történelmi események józan értékelésére int.


SZABÓ IBOLYA ANNA
Vámpírfiatalok

Cigarettával égettek rituális nyomot áldozatuk testébe azok a tizenéves fiatalok, akiknek ügyében a floridai bíróság 1998 februárjára tűzte ki a tárgyalást. A négy tinédzser, akiket a Eustisban (Florida) elkövetett bestiális gyilkossággal vádolnak, feltehetően egy baltával vagy kalapáccsal halálra kínozták egyik társuk szüleit, majd gépkocsijukkal elindultak New Orleansba. Az elkövetők mindannyian egy önjelölt vámpírokból álló csoport tagjai voltak.


Riport

SZABÓ M. KINGA PETRŐCZ KATALIN
Nevezzük nevén

Kovácsék babát várnak. Ha fiú lesz, Bobbynak nevezik majd, ha lány, Samantha lesz. Kovácsék sokat nézik a tévét, a Dallas adásait pedig a világ minden kincséért sem hagyták volna ki. Még szerencse, hogy a sorozat vége előtt dűlőre jutottak a baba nevét illetően.


KÉZDY ÉVA
Feltárcsázza a szívünk

Bayer Friderika gyerekkora óta kéz a kézben jár a dalokkal. A nemzetközi porondon is sikerrel szereplő énekesnő nemrégiben megjelentette harmadik lemezét, s terveiben szerepel egy újabb elkészítése is. Az énekesnő jó szereplésének valószínűleg az is a titka, hogy Bayer Friderika dalai egyéni hangon szólnak hozzánk. Interjúnkban az énekesnő pályájáról és terveiről nyilatkozik.


Sport

Harcol a NOB
Tovább a cikkhez >>>

Marokkó, a mezőőr
Tovább a cikkhez >>>

Magyar győzelem
Tovább a cikkhez >>>

AHOGY JÖN
Nem bízzák a véletlenre
Tovább a cikkhez >>>

Folytassa, Jordan
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Bécsi huszárvágás
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Szélgép, görkori és vízirádió
Tovább a cikkhez >>>

MÓD JULIANNA
Barangolás a Bükk-hegységben
Tovább a cikkhez >>>

Megtréfált érzékszervek
Tovább a cikkhez >>>

MATUSIK GABRIELLA
A Gundel-legenda
Tovább a cikkhez >>>

KALMÁR MÓNIKA
Keszthelyi programok
Tovább a cikkhez >>>

Gázos labda
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág
Klasszikus Gundel palacsinta
Tovább a cikkhez >>>

MÉSZÁROS MÁRIA
Egészséges lábbeli
Tovább a cikkhez >>>

Színes

INNEN-ONNAN
Szánkáztak a repülőtöröttek
Tovább a cikkhez >>>

Idősödő csillagok
Tovább a cikkhez >>>

Pihennek a kiselefántok
Tovább a cikkhez >>>

Hajmeresztő
Tovább a cikkhez >>>

PÁSZTY ÉVA
Kisbolygó hollandi
Tovább a cikkhez >>>

Tűzkár, vízkár: Oscar
Tovább a cikkhez >>>

Szarkaláz
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

Tankönyveink és a Könyv
Tovább a cikkhez >>>

GRÜLL TIBOR
A Biblia és a tények

Mi a történelem? A történészek által koronként újra meg újra felvetett kérdésre mindeddig nem született egységes, mindenki számára megnyugtató válasz. Pedig e kérdés nagyon is tisztázandó, hiszen ha a Biblia „történeti hitelességét” akarja valaki megkérdőjelezni, feltétlenül tisztában kell lennie azzal, mit ért „hiteles” történelem alatt.