Vissza a tartalomjegyzékhez


Kopogtató leltár

Csütörtök estig összesen 517 képviselőjelölt érvényes ajánlását regisztrálta az Országos Választási Iroda (OVI). Vezet a kisgazdapárt 105 képviselőjelölttel, mögötte áll a Fidesz 95, az SZDSZ 94, majd a MIÉP 81 bejelentett indulóval.

MUNKATÁRSUNKTÓL

Puskás Imre, az Országos Választási Iroda (OVI) helyettes vezetője lapunknak elmondta: az ajánlószelvények gyűjtésében a pártok jóval előrébb vannak, mint 1994-ben, hiszen négy évvel ezelőtt ilyenkor még alig voltak bejelentett jelöltek. Puskás szerint a politikai verseny felerősödése lehet a jelenlegi aktivitás magyarázata. Az OVI-nál naponta frissített adatok kevesebb érvényes jelöltállításról szólnak, mint a pártok nyilatkozatai. A helyi választási irodáknak ugyanis még ellenőrizniük kell az ajánlószelvények érvényességét, és összesíteni azokat.
Molnár László, a Független Kisgazdapárt sajtószóvivője elmondta: Torgyán József pártelnök a kisgazdák „kopogtató-sztárja”, több mint 6000 ajánlási szelvénnyel. Véleménye szerint a „négyévi munka meghozta gyümölcsét”, mert idén az FKGP mind a 176 körzetben állít jelöltet.
Szeredi Péter, az MSZP sajtóreferense rámutatott a szocialisták kopogtatócédula-gyűjtésének filozófiájára: „Ez nem százméteres futóverseny.” A kopogtatócédulák gyűjtésére ugyanis majd negyven nap áll rendelkezésre, s a hosszú távú politizálás jegyében ez az idő legális lehetőség a választópolgárokkal való intenzív párbeszéd folytatására.

A Fidesz sajtóosztálya úgy tájékoztatta lapunkat, napokon belül minden körzetben befejeződik a megfelelő számú ajánlószelvény összegyűjtése. A pártnál Rapcsák András hódmezővásárhelyi polgármester, korábban kereszténydemokrata politikus jár legelöl, mintegy 9-10 ezer ajánlószelvénnyel.
Szőke László, az MDF pártigazgatója szerint pártja 10-15 választási kerület kivételével már rendelkezik a szükséges kopogtatócédula-mennyiséggel. Tapasztalatairól elmondta: a rossz közbiztonsági helyzet miatt „az emberek rácsok mögött élnek és nehezebben nyitnak ajtót a kopogtatónak”. Balla Tamás, a MIÉP sajtótitkára szerint csak azoknak meglepő a párt eddigi eredménye - már 81 körzetben gyűjtötték össze a megfelelő számú cédulát -, „akik nem ismerik a MIÉP-et”.
(Háttér: )