Vissza a tartalomjegyzékhez

GYÖRKÖS ZOLTÁN
Jogászok a diszkrimináció ellen

Kormánypárti és ellenzéki politikusok eltérően ítélik meg egy diszkriminációellenes törvény megalkotásának szükségességét. Az a tény mindenestre elgondolkodtató, hogy egy közelmúltban készült felmérés szerint az Európai Unió tagállamaiban minden harmadik állampolgár rasszistának vallotta magát.

István Józsefnek, az FKGP alelnökének meggyőződése szerint Magyarországon nincs rasszizmus. „Ami van - nyilatkozta lapunknak az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság alelnöke -, az nem rosszabb annál, ami Európában tapasztalható.” Ezért nem tartja indokoltnak a törvény megalkotását.
Ezzel szemben Mészáros István László, a bizottság SZDSZ-es alelnöke úgy véli, hogy az elmúlt évek tapasztalatai világossá tették: a jelenlegi törvények diszkriminációellenes passzusai a gyakorlatban nem többek puszta deklarációnál. „Ami további problémát jelent, hogy a közelmúltban már gyakran találkozhattunk magának a hatósági diszkriminációnak is számos meghökkentő jelével” - mutatott rá a bizottsági alelnök. A képviselő szerint mindezek szükségessé teszik a diszkriminációellenes joganyagok felülvizsgálatát, de kívánatos lenne egy külön törvény megalkotása is.
„A diszkrimináció jeleivel napjainkban elsősorban az oktatási intézményekben és a munkahelyeken találkozhatunk” - mondta dr. Bársony János, a Roma Polgárjogi Alapítvány jogi szakértője. Hiába vannak tiltó rendelkezések beépítve a magyar jogrendbe, ha a tilalom megszegőire nem várnak kemény büntetések, pedig - a jogász véleménye szerint - ez alkotmányos kötelezettség lenne.
A társadalomtudósok közül többen a törvény megalkotását sürgetik. Halmai Gábor, az Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központ vezetője szerint Magyarországon mind a szociológiai felmérések, mind a hétköznapok tapasztalatai azt igazolják, hogy az utóbbi években erősödtek az előítéletek. Ezért mindenképpen szükséges lenne egy diszkriminációellenes törvény megalkotása.
Csepeli György szociológus a rasszizmust nehezen mérhető jelenségnek tartja, de függetlenül attól, hogy növekszik vagy csökken a faji megkülönböztetés, úgy véli, mindenképpen tiltani kell. A törvény ugyanis - többek között - hidat tudna képezni az egyes generációk között, s így nem kellene újra és újra elölről kezdeni minden nemzedékben a faji tolerancia kiépítését.