Vissza a tartalomjegyzékhez

SZABÓ IBOLYA ANNA
Terjed az AIDS Afrikában

Bill Clinton amerikai elnök e heti, hat afrikai országot érintő körútja a világ figyelmének középpontjába helyezte a kontinenst. A világ hírműsoraiba eddig jobbára csak az országot fenyegető áradások, éhínségek és diktátorok révén bekerülő államok most azt remélik, hogy az amerikaiak és a fejlett országok segítségével végre elindulhatnak a valódi fejlődés útján. Clinton egyik fő célja - segélyek nyújtása mellett - annak elősegítése, hogy az afrikai kontinens országai képesek legyenek magukon segíteni.

Afrika a világ harmadik legnagyobb földrésze, lakosai több nyelven beszélnek, mint bármely más kontinens lakói. A fekete földrész legdélebbi részén európai népek leszármazottai élnek: az elmúlt évszázadokban letelepedtek itt hollandok, angolok, portugálok és németek is. A gyarmatosítás végére Franciaország Nyugat-Afrika nagy részét magáénak tudhatta.
A legtöbb afrikai állam kormányát egyetlen párt vagy politikai csoportosulás ellenőrzi. Ugyanakkor sokuk törvényhozása és jogrendszere még a gyarmati időkben bevezetett európai jogrendre épül, bár az észak-afrikai országok törvénykezése bőven merít a muszlim vallás tanaiból is.
Clinton tizenkét napos afrikai körútja során egymástól távol eső országokat látogat meg: Botswanát, Ghánát, Ruandát, Szenegált, Dél-Afrikát és Ugandát. Az utazás jelentőségét méltató kommentárok emlékeztetnek arra, hogy amerikai elnök még soha nem töltött ennyi időt a kontinensen. Az Egyesült Államok egyre inkább potenciális kereskedelmi partnerekként tekint az afrikai államokra. A jelentős segélyek ellenére is, amelyek többek között utak, vasutak és erőművek építését teszik lehetővé, az Egyesült Államok a „segély helyett kereskedelem” politikáját vallja. Az USA jelenlegi afrikai exportja 20 százalékkal haladja meg a szovjet utódállamokba irányuló kivitelének arányát, és máris százezer munkahely kötődik hozzá közvetlen módon. Az amerikai gazdaság szempontjából sem teljesen mellékes tehát az afrikai kapcsolat.
A gazdasági segítség - akármilyen formában jön is - elengedhetetlen a súlyos gazdasági és politikai örökséget hordozó afrikai országok társadalmi fejlődéséhez. Uganda, a volt Belga Kongó a világszerte pusztító AIDS-járvány epicentruma. Ez a szegény közép-afrikai ország az egyik leginkább fertőzött terület a világon, és vélhetően innen indult pusztító útjára a járvány. Az első esetet 1984-ben diagnosztizálták, s azóta több mint 400 ezer ember esett áldozatul a kórnak, míg a fertőzöttek száma 1,5 millióra nőtt.
Az Ugandával határos Ruandában máig mindennapos az etnikai ellentétekből fakadó erőszak és a banditizmus. Az 1994-es mészárlásban félmilliónál is többen estek áldozatul a hutu szélsőségesek népirtásának. Az igazságszolgáltatás erőit a mai napig lekötik a háborús bűnösök perei.
Ghána, a magát Afrika kapujának tekintő nyugat-afrikai ország kulcsszerepet játszik a földrészre irányuló amerikai befektetések szempontjából. 1983 óta a diktátorból lett demokrata elnökkel, Jerry Rawlings-szal az élén, Ghána a szabad piacgazdaság kiépítésére irányuló reformok országa lett. Mindezzel együtt a mezőgazdaság és az ipar területén is igen kicsi, mintegy 5 százalékos csupán a külföldi befektetések aránya. Ennek nagyobbrészt az elmaradott infrastruktúra, illetve a kommunikációs hálózat hiánya az oka, amely elriasztja a potenciális befektetőket. Emiatt igen magas, 25 százalék fölötti a munkanélküliségi arány.
Dél-Afrika északi szomszédja, Botswana sincs stabil gazdasági helyzetben. Legfőbb gondja az országot sújtó elefántcsont-kereskedelmi tilalom, melyet közel egy évtizede hozott az ENSZ. A rendelkezés célja az orvvadászat és az elefántpusztulás megakadályozása volt, ám azóta fordult a kocka: a túlnépesedett elefántállomány jelent veszélyt a termőföldekre, sőt néha magára a lakosságra is.
Az apartheiden éppen csak túllépett Dél-afrikai Köztársaságban sem sima a demokráciához vezető út. Az öt évvel ezelőtti eufóriát, amikor a 47 évig tartó apartheid rendszer békésen véget ért, és Nelson Mandela ült az elnöki székbe, lassan elfelejti a lakosság. A demokrácia, úgy tűnik, nem hozott egyenlőséget. Egyrészről a feketék hátrányos helyzete továbbra is fennmaradt: még mindig kevesebb mint húsz százalékát keresik a fehérek éves átlagjövedelmének. Másrészről az apartheid ellenhatása is megfigyelhető. Dél-Afrika 5,3 millió fehér lakosa közül sokan „fordított diszkrimináció” áldozatának érzik magukat. A képzettebbek a rossz közbiztonság, a korrupció és a romló színvonalú szolgáltatások miatt lassan elszivárognak az országból. 1994 és 1996 között közel 30 ezer ember emigrált, legtöbbjük fehér értelmiségi. Ugyanakkor az országnak nagy szüksége van képzett emberekre, és ilyeneket - éppen a feketék apartheid alatt visszaszorított oktatása miatt - csak a fehér lakosság körében találhatni. Elemzők ugyanakkor aláhúzzák azt a tényt, hogy az 1994-es hatalomátvétel óta kialakulóban van egy új fekete középosztály. Az ország vezetése nagy reményeket fűz a külföldi befektetésekhez, amelyektől újabb munkahelyek létrehozását várják.
Bill Clinton - úgy tűnik - mindent megtesz, hogy körútja során ébren tartsa az Amerikától kapható segítségbe vetett reményeket mind gazdasági, mind politikai téren. A kérdés most már csak az, vajon Clinton afrikai körútját az az érdeklődés inspirálta, amelyet felesége és leánya tavalyi látogatása keltett benne - mint ahogy egyes washingtoni véleményekből kiderül -, vagy pedig Amerika befolyását kívánja előkészíteni a földrészen tett tájékozódó látogatása során.