Vissza a tartalomjegyzékhez


Új csapat a Kremlben

A moszkvai kormányváltás volt az egyik fő témája a csütörtöki orosz-francia- német csúcstalálkozónak is. Borisz Jelcin hétfőn váratlanul menesztette Viktor Csernomirgyin miniszterelnököt és teljes kabinetét. Az orosz elnök ügyvezető kormányfővé a reformelveket valló 36 éves Szergej Kirijenkót nevezte ki, akit megbízott az új kormány megalakításával.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS


Jelcin menesztette az orosz kormányt. Egy tollvonás Fotó: MTI

A váratlan elnöki döntés ellenére az eredeti időpontban került sor Borisz Jelcin, Helmuth Kohl és Jacques Chirac moszkvai csúcstalálkozójára. Az orosz elnök a német és francia államfővel történt találkozója után kijelentette: „új erős európai trojka” alakult. Időközben Jelcin felkérte a hétfőn menesztett kormány tagjait, hogy maradjanak hivatalukban az új kabinet kinevezéséig, kivéve a külön elnöki rendelettel elmozdított Anatolij Kulikov belügyminisztert és Anatolij Csubajszt, a miniszterelnök-helyettest.
Jelcin a leváltott miniszterelnököt a 2000-ben esedékes elnöki választások megszervezésével bízta meg, ám nem derült ki, hogy támogatja-e őt jelöltként is. Csernomirgyin szerint a kormány menesztése „egyáltalán nem katasztrófa”, hanem a hatalom megújulásának „természetes folyamata”.
Az orosz elnök szavai szerint a kormányváltás nem jelenti a reformpolitika feladását, de „új lendületre, energiára, impulzusra, nagyobb hatékonyságra” van szüksége az országnak, s egy olyan új csapatra, amely „képes igazi eredmények elérésére, hogy a lakosság érzékelje a kedvező változásokat”. Jelcin az új kormányt rövidebb pórázra akarja fogni.


Csernomirgyin kormányfő távozik. Virággal búcsúztatták Fotó: MTI

A Rosszijszkije Vesztyi, az elnöki hivatal lapja szerint a döntés hátterében az áll, hogy az elnök a költségvetési gondok és a béradósságok halmozódása miatt fenyegető bizalmatlansági szavazásnak akarta elejét venni a kormány leváltásával, ám a feltételezett okok közül a korrupciós botrányokat és privatizációs összefüggéseket sem lehet kizárni.
A Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy Csernomirgyin bukásának hátterében Borisz Berezovszkíj, a semmiből lett milliárdos áll, aki az 1996-os elnökválasztási kampány idején ideiglenes szövetséget kötött Jelcin csapatával az elnök újraválasztására és a kommunisták visszatérésének megakadályozására. A bank és olajérdekeltségekkel rendelkező Berezovszkíj azonban már akkor is ellentétben állt a privatizációt irányító, és most menesztett Anatolíj Csubajsszal, aki éppen a napokban készült kihirdetni az utolsó állami kézben lévő olajtársaság, a Rosznyeft eladási feltételeit.
Az orosz alkotmány értelmében az elnöknek a régi kormány menesztésétől számított két héten belül elő kell terjesztenie jóváhagyásra új jelöltjét a kormányfői posztra az Állami Dumának. Az alsóház ezt követően egy héten belül köteles dönteni a jelöltről, s amennyiben háromszor elutasítja az államfő javaslatát, Jelcin maga nevezi ki kormányfőjét és a parlamentet feloszlatva új parlamenti választásokat ír ki. Szergej Jasztrzsembszkij elnöki szóvivő szerint az új kabinet kialakítására az államfő április 11-én kezdődő japán látogatásáig sor kerül.
Az orosz hírügynökségek hangsúlyozzák: a kormány leváltása nem befolyásolta a hadsereg, a belügyminisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat alakulatainak tevékenységét, és sem az orosz gazdaságpolitikában, sem pedig Moszkva külpolitikájában nem várható változás.