Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTKAI MIHÁLY
Keresik a kiutat

Pearl, Paducah, Jonesboro. Három amerikai kisváros. Három brutális leszámolás. Az elkövetők még gyerekek: a legidősebb 16, a legfiatalabb 11 éves. Az áldozatok osztálytársak, tanárok, szülők, családtagok. A társadalom értetlenül nézi az általa produkált szörnyszülötteket, akik céltudatosan, hidegvérrel ölnek. Mint a moziban. Itt azonban nem hős, hanem gyilkos az, aki fegyvert használ.

„Fel kell, hogy háborodjunk azon a kultúrán, amelyik ilyen reakciót képes kiváltani egy tizenegy éves gyerekből” - jelentette ki Mike Huckabee arkansasi kormányzó a keddi jonesborói vérengzést követően. A felháborodás megvan, de ez kevés. Az erőszak gyökereit kellene kiszaggatni.
Felmérések szerint egy átlagos amerikai gyerek már a serdülőkor elérése előtt százezer erőszakos bűncselekményt néz végig - szórakozásból. A mai filmek hősei ugyanis általában fegyverhez nyúlnak, ha valaki útjukat állja. „A legerőteljesebb üzenet, amit a mozi és a televízió közvetít, az, hogy az erőszak elfogadható megoldás a problémák kezelésére” - állítja Vic Strasburger, az új-mexikói Egyetem orvostudományi karának professzora. Michael Carneal, aki Paducah-ban imádkozó diákok csoportjára nyitott tüzet, a rendőrségnek elmondta, hogy egy filmből vette az ötletet. Még aggasztóbb az interaktív számítógépes játékok terjedése, amelyekben a fiatalok gombnyomással mészárolhatják le, robbanthatják fel a képernyőn megjelenő ellenfelet - tucatszámra.
A USA Today című amerikai újság által megszólaltatott Eileen Shiff középiskolai tanár szerint azokban a családokban, ahol a szülők ritkán vannak otthon, a gyerekek „úgy érzik, hogy saját maguknak kell megoldaniuk a problémáikat; a szüleik nem állnak rendelkezésükre, a fegyverek azonban igen”. Shiff rámutat, hogy a mai kultúra arra bátorítja a gyerekeket, hogy hírnévre tegyenek szert - bármi áron.
Az erőszakot és a szexuális erkölcstelenséget sulykoló modern televíziós „kultúra” ijesztő valóságot kezd ölteni - különösen a fiatalok körében. Az elmúlt évben - a Fehér Ház által nemrégiben kiadott elemzés szerint - az Egyesült Államokban minden tizedik állami iskolában előfordult erőszakos bűncselekmény: körülbelül tizenegyezer fegyveres támadás és hétezer rablás történt. Négyezer alkalommal követtek el nemi erőszakot, illetve más szexuális visszaélést. Az iskolák további 47 százaléka kevésbé súlyos bűncselekményekről - vandalizmusról, verekedésről - adott hírt.
A Kaiser Családi Alapítvány felmérése szerint a tizenhat éves amerikai fiatalok 55 százaléka már létesített nemi kapcsolatot. Tizennyolc éves korára pedig a legtöbb amerikai fiatal szexuális életet él. A kutatások szerint a gyerekek egyre fiatalabb korban kerülnek szexuális kapcsolatba, és a fiatalok jelentős része, annak ellenére, hogy tart a nemi betegségektől és a terhességtől, nem használ minden kapcsolatteremtés alkalmával fogamzásgátló szert. Az Egyesült Államokban minden évben hárommillió tinédzser szerez valamilyen nemi betegséget - áll a felmérésben, amely szerint a HIV-vírussal fertőzött amerikaiak negyede 22 éven aluli, miközben évente egymillió tinédzser esik teherbe.
Az erkölcsi lavina láttán egyre növekszik azok aránya, akik a megoldást a házasságon kívüli szexuális kapcsolatok elutasításában látják. A Kaiser-felmérés leszögezi: a tinédzserek „több mint 40 százaléka állította azt, hogy tudatos döntést hoztak a szexuális kapcsolatteremtés elhalasztására. A megkérdezettek 74 százaléka szerint a baráti körükben vannak olyanok, akik a szüzesség megtartását jó dolognak tartják.”