Vissza a tartalomjegyzékhez

VARGA-TÓTH JÓZSEF
Szárnyalhat a TVK?

A Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) befektetőinek majdnem fél évet kellett várniuk arra, hogy papírjuk értéke ismét elérje a 4000-es régiót. A szebb napokat látott vegyipari részvény zuhanása a tavaly őszi tőzsdeválságok idején kezdődött. A mostani kedvező nemzetközi és hazai piaci hangulat azonban visszaállította a TVK iránti bizalmat, felemelve annak árfolyamát.

Hetek óta tart a nyugati tőzsdék szárnyalása. Az élenjáró amerikai Dow Jones részvényindex ebben az évben már 13 százalékos növekedést ért el. Az igen figyelemreméltó emelkedés ráadásul egy szinte inflációmentes gazdaságban következett be. Mivel a befektetők hangulatát nagymértékben befolyásolják a Wall Street-i történések, a fejlett országok többi piacát szintén optimizmus uralja, amely kihatott a magyar részvénypiacra is. Az említett kedvező piaci klíma lehetővé tette, hogy több olyan papír, amelynek megrendülése még a tavalyi krachokra vezethető vissza, most visszanyerje népszerűségét.
Az egyik legjobb példa erre a TVK esete. A papír hónapokig tartó negatív megítéléséhez több dolog is hozzájárult. A befektetők számára az első rossz jel az volt, hogy a TVK árfolyama esett a legnagyobbat az október végi általános zuhanáskor. Ez részben vegyipari jellegének - változékony profitkilátások -, másrészt viszont annak tudható be, hogy a kra-
chok előtti növekedésben a TVK a lombardhiteleket felvevők - azaz nem saját pénzükön befektetők - legkedveltebb részvényévé vált. Eséskor pedig közülük sokan igyekeztek megszabadulni részvényeiktől. Egy másik ok volt az elhúzódó ausztriai terjeszkedés, mivel a felröppent hírek - miszerint a TVK vegyipari kockázatai csökkentésére osztrák céget vásárol - korainak bizonyultak.
Mindezek azonban még nem lettek volna elegendőek a részvény árának alapos zuhanásához, ám megjelentek azok az elemzői vélemények, amelyek szerint az ázsiai válság nega-tív hatásai a magyar vállala-tok közül leginkább a TVK profit kilátásaiban mutatkoznak meg. Sorra jelentek meg pesszimista vélemények arról, hogy az 1998-as év gyenge lesz a cég szempontjából. E vélemények aztán alaposan csökkentették a befektetők bizalmát: a részvényesek még az év első két hónapjában is inkább szabadultak TVK-papírjaiktól, semmint vásárolták ezeket.
A hangulat azonban néhány hete megváltozott. Ez leginkább talán annak köszönhető, hogy több elemző kezdte felülvizsgálni a cég idei eredménykilátásairól alkotott negatív várakozásait. Mára egyre többen látják, hogy az első negyedévi eredményeket kedvezően befolyásolja az olaj alacsony világpiaci ára. Persze a találgatások most is igen széles skálán mozognak. Mindenesetre a befektetők most bizalmat szavaznak az egyébként is alulértékelt papírnak. Azt persze csak a jövő fogja eldönteni, hogy a TVK marad-e a budapesti tőzsde egyik legizgalmasabb részvénye.