Vissza a tartalomjegyzékhez

GÁL LÁSZLÓ
Életbiztosításból otthon

Az Axa-Colonia Biztosító Rt. - a magyar piacon működő biztosítási cégek közül elsőként - újnak számító lakásfinanszírozási ajánlatot dolgozott ki, együttműködve két jelentősebb, a hazai piacon működő bankkal, a Daewoo Bankkal, valamint a Creditanstalttal.

Az ajánlat lényege, hogy a bankoktól felvehető hitel kedvezőbb kamatozású lesz a piaci kölcsönöknél, hosszabb a futamidejük, és - az életbiztosítás révén - a konstrukció összességében biztonságosabb is lesz.
Az új lakáshitel-finanszírozási ajánlatot azért dolgozta ki a Colonia, mert a más forrásból - például a lakás-takarékpénztáraktól - igénybe vehető hitelek összegei nem fedezik a lakásvásárlás, -építés, valamint -felújítás teljes költségeit, így a legtöbb esetben az ügyfelek további hitelforrásokra tartanak igényt. Ezen igény kielégítését tartotta szem előtt az Axa-Colonia ajánlata kidolgozásakor - nyilatkozta a Heteknek Pádár Zoltán, az Axa-Colonia Rt. vezérigazgató-helyettese.
Ahhoz, hogy a szerződés létrejöjjön, az ügyfélnek egy 20 éves futamidejű, úgynevezett „Multicash” életbiztosítást kell kötnie, majd 4-5 év folyamatos díjfizetés után módjában áll felvenni a hitelt az Axa-Colonia biztosítóval együttműködő két bank valamelyikétől, maximum 15 éves futamidőre. Az életbiztosítás biztosítási összege egyrészt fedezetül szolgál a bankok számára, másrészt a 4-5 éves folyamatos díjfizetés segít a kedvező és gyors hitelkérelem-elbírálásban. A bankoknak ilyenkor a kamat mértékének megállapításakor is vékonyabban fog a ceruzájuk, már csak a kisebb kockázat miatt is. A hitel összege maximum másfélszerese lehet a biztosítási összegnek, hiszen az Axa-Colonia erre ad fedezetet a bankoknak.
Az otthonfinanszírozási csomag további előnye, hogy erre is igénybe vehető lesz az állami támogatás, valamint az adókedvezmény - közölte Pádár Zoltán. A biztosítás lejárati összegét a hitelek törlesztésére fordítja az Axa-Colonia, így az ügyfélnek csak a kamatokat kell fizetni a biztosítási díj mellett.