Vissza a tartalomjegyzékhez


Tizenegy ország az euro startjánál

Könnyekig meghatódott olasz kormány ünnepelte Rómában azt a brüsszeli döntést, amely szerint Olaszország is az európai közös pénz alapítói közé tartozik. Igaz, a határozat nem hozott nagy meglepetést, hiszen előtte is 11 országnak volt esélye az euro létrehozására, csupán Itália belépése nem volt egyértelmű. A bejelentést a CNN hírtelevízió úgy kommentálta, hogy a Római Birodalom kora után most először van lehetőség arra, hogy egységes pénz legyen Európában.

MUNKATÁRSUNKTÓL


„Tartsuk meg a fontunkat” - olvasható, az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri ülésének színhelye elött tüntető, az Euro bevezetését ellenző tüntetők tábláján
Fotó: MTI

Mind a 11 ország számára kemény feladat volt eljutni idáig, de a legnehezebb dolga Olaszországnak volt. Most bent vagyunk és emelt fővel bent is maradunk - mondta Romano Prodi olasz miniszterelnök abban a beszédében, amelyben köszönetet mondott az olasz népnek áldozatvállalása miatt.
A „jóságos” Európai Bizottság több uniós tagállam vétkét is elnézte, amikor nem egészen a maastrichti kritériumok szerint döntött az országok sorsáról, hiszen csupán Luxemburg eseté-
ben nem talált kivetnivalót. Olaszország és Finnország például azért maradhatott volna ki, mert két éve nem tagja az EU-országok valutáinak egymás közti árfolyamát szabályozó rendszernek, az ERM-nek. Elnéző volt a bizottság a belső államadósság tekintetében is, ami egyébként nem haladhatná meg a bruttó hazai termék (GDP) 60 százalékát. Ennek nyolc tagállam felette „teljesített”. A legérzékenyebb kritérium a költségvetési deficit, amely nem lehet magasabb a GDP 3 százalékánál. Ezt a kritériumot csupán Franciaország lépte túl, mindössze néhány század százalékkal. A testület emlékeztetett arra, hogy tavaly több állam kétes manőverekkel tudta csak teljesíteni az elvárt szintet. Olaszország például az aranytartalékot használta fel erre a célra.
Az új korszak elé valamennyi tagállam reménységgel néz. Büszkeségnek tartják, hogy az infláció 1,2 százalékos átlagra, mintegy történelmi mélypontra süllyedt, míg a hosszú távú kamatlábak 5,8 százalékos átlaggal beálltak az ideálisnak mondható szintre. Jövőre uniós szinten átlagosan 3 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, és a tervek szerint a valutaunióra való készülődés utolsó fázisában 3,4 millió munkahely létesül.
Helmut Kohl német kancellár már alig várja az euro bevezetését. Meggyőződése, hogy a közös valuta ugyanolyan stabil lesz, mint a márka. Bár Nagy-Britannia teljesíti a maastrichti kritériumokat, úgy döntött, hogy nem kíván részt venni a kezdőcsapatban. „Nagy-Britanniát vissza kell hozni Európához, és hiszem, hogy ez az ő megerősödő akaratuk is, s minél korábban kerül sor erre, annál jobb” - mondta Dominique Strauss-Kahn francia gazdasági csúcsminiszter. Szerinte létre kell hozni egy Párizs-Bonn-London háromszöget is, mert a közös Európa e „három lábra” támaszkodva tud csak működni. Kívánatos, hogy Nagy-Britannia mielőbb képes és hajlandó legyen csatlakozni az euróhoz, s főszerepet vállaljon Európában. Ugyanis csak ez a „háromszög” tudná megvalósítani és működtetni a közös külpolitika, védelem, kultúra, valamint a gazdaságok harmonizációjának, benne a pénz- és adópolitika nagy törekvéseit. Mindezek között kiemelt helyen szerepel azonban a közös pénz, az euro bevezetése.