Vissza a tartalomjegyzékhez


Tetszetős ígéretek – megoldatlan gondok


Ezrek rohanták meg az amerikai elnököt Ghánában. Megijedt Fotó: MTI

Bill Clinton amerikai elnök a héten 12 napos, történelmi jelentőségűnek beharangozott afrikai körútja során hat országot látogat meg. Hivatali idejének eddigi leghosszabb külföldi látogatásán az elnök felkeresi Ghánát, Ugandát, Ruandát, Dél-Afrikát, Botswanát és Szenegált.
Az utazással Clinton egyik fő célja az Afrikáról a közvéleményben kialakult hagyományos kép megváltoztatása és a „segélyek helyett kereskedelem” elv népszerűsítése.
Utoljára húsz évvel ezelőtt látogatott el a térségbe amerikai államfő, de arra eddig még soha nem volt példa, hogy egy hivatalban lévő elnök közel két hetet töltsön a fekete kontinensen. A kiválasztott országok vezetői remélik, hogy a Clinton-látogatás fellendíti az Egyesült Államokkal való kereskedelmi kapcsolatokat, és elősegíti demokratikus fejlődésüket. Clinton afrikai „show”-jának politikai és gazdasági vonatkozásain túl nem titkolt célja, hogy az amerikai közvélemény szemében megváltoztassa az Afrikáról mint az éhínségek, a természeti katasztrófák, az etnikai villongások, a háborúk, a diktátorok és a szegénység kontinenséről kialakult képet.
Az utazás talán legfontosabb állomása Dél-Afrika. A fokvárosi parlamentben csütörtökön elmondott beszédében Clinton kiemelte: Amerika célja segítséget nyújtani az afrikaiaknak ahhoz, hogy segíteni tudjanak önmagukon. Az elnök a repülőtérről a városba vezető úton felkeresett egy amerikai támogatással folyó építkezést. Clinton, aki feleségével együtt odaállt az otthonukat építő fekete asszonyok közé, elmondta: a faji megkülönböztetés korszakát békés átmenet során maga mögött hagyó új Dél-Afrika minta lehet az egész kontinensen, sőt az egész világon azok számára, akik „nem sokkal rendelkeznek”, mégis készek tenni a sorsuk javítása érdekében.
Bill Clinton útjának első állomásán a ghánai Accrában, több száz ezres ujjongó tömeg előtt mondott beszédében szintén Afrika küszöbön álló reneszánszáról beszélt, reményét fejezve ki, hogy a kontinens hamarosan maga mögött hagyja belső harcait, és végérvényesen a demokrácia és a piacgazdaság útjára lép. Az Egyesült Államok számára Afrika óriási felvevőpiac, ahol az egy főre jutó nemzeti jövedelem 31 országban növekedőben van, és ahol a kontinens déli részének népessége 27 éven belül eléri a másfél milliárd főt.
Kedden, útjának második állomásán az ugandai Mukonóban Clinton elnök 120 millió dolláros támogatást ígért az afrikai tanárok továbbképzése és az iskolák Internet-csatlakozásának támogatására. „Azért szeretnénk segíteni az oktatás, az egészségügy, a mezőgazdaság és az élelmezés területén, hogy az a fény, ami most e gyerekek szemében csillog, soha ne aludjon ki” - mondta az amerikai elnök egy általános iskolában.
Bill Clinton szerdán - kétnapos ugandai tartózkodását néhány órára megszakítva - Ruandába repült, hogy Kigali repülőterén találkozzon az 1994-es, 800 ezer áldozatot követelő szélsőséges hutu vérengzés túlélőivel. A biztonsági okokból csupán néhány órásra tervezett villámlátogatása során Clinton a repülőtéren elmondott beszédében 2 millió dolláros támogatási alap létrehozását jelentette be a vérengzést túlélő és életüket újra megalapozni próbáló emberek részére.
(Háttér: )