Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Négy-öt százalékos növekedés

Az infláció ebben az évben is lassulni fog, de szintje magasabb lesz a kormányzat által szándékoltnál - jelentette ki Vértes András elnök-vezérigazgató, a GKI Gazdaságkutató Rt. idei évre vonatkozó előrejelzését ismertetve.

Az intézet számítása szerint az árindex áprilisra 16 százalékra, júniusra 14,5 százalékra csökken, és decemberben már csupán 14 százalék körül alakul. Így az egész évre számított infláció várhatóan 15,2 százalékos lesz. (A kormányzati prognózisok 13-14 százalékos éves inflációval számolnak.) Az előrejelzés készítői úgy vélik, hogy a lakossági jövedelmek növekedése is meghaladja majd a hivatalos prognózist, a GKI 19-20 százalékos bruttó és 20 százalékos nettó nominálbér-növekedésre számít, ami a reálbérek 4 százalékos emelkedését eredményezi.
Az intézet a magyar gazdaságban a bruttó hazai termék (GDP) idei 4-5 százalékos növekedését jósolja, amit alátámaszt, hogy a beruházások várhatóan 12-14 százalékkal növekednek. Éves szinten az export 12 százalékos, míg az import 14-17 százalékos emelkedése várható - mondta Vértes, aki hozzátette: az Európai Unió országaiban várhatóan 2-2,5 százalékos gazdasági növekedést könyvelnek majd el, ami kedvező a magyar gazdaság számára.
A londoni The Economist Intelligence Unit derűlátóbb növekedési, viszont rosszabb inflációs becslést hozott nyilvánosságra. Eszerint a magyar gazdaság akár 5 százalékkal is növekedhet, az infláció azonban 15,5 százalékos évközi, és 15 százalékos év végi szinten várható.