Vissza a tartalomjegyzékhez


Megtréfált érzékszervek

A Váci út 19. szám alatt, nevével ellentétben egy szürke épületben rejtőzik a Csodák Palotája. A kicsiknek, nagyoknak egyaránt érdekes interaktív tudományos játszóház - melyet az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Rubic Nemzetközi Alapítvány és a Magyar Tudományos Akadémia hozott létre két évvel ezelőtt - mintegy ezer négyzetméteren ígér izgalmas időtöltést a látogatóknak. A rendezők 1997 szeptembere óta az Illúziók címet viselő új kiállítással várják az érdeklődőket. „Ne higgy a szemednek!” - hirdetik a rendezők. „Érintsd meg! Forgasd el! Húzd fel! Csavard el! Figyeld meg!”- olvashatóak a felszólítások az egyes kiállítási darabok mellett. Aki engedelmeskedik a felszólításnak, meggyőződhet róla, mennyire megtréfálhat néha a látásunk, rácsodálkozhatunk a különböző elhelyezésű tükrök érdekes hatására, a mágneses tér erejére, a hangvisszaverődés meglepetéseire, a lézerre, a videotelefonra és még sok-sok más érdekességre. Ezek persze nem igazi csodák, csak afféle tudományos érdekességek, amelyek megtréfálják az érzékszerveinket.
A tárgyak mellett szereplő feliratok nemcsak a „használati utasítást” tartalmazzák, hanem a várható eredményt is közlik, majd megmagyarázzák a jelenség fizikai törvényszerűségekből adódó okát, melyet szülők és gyerekek közösen fedezhetnek fel.
A kiállítás területén a legapróbbaknak játékkuckó biztosítja az unaloműzést. Aki pedig megelégeli a tudomány világával való ismerkedést, az leülhet a kézművesasztalhoz, ahol színes kockák és különleges építőelemek várják az alkotókedvű apróságokat.

Cím: 1134 Budapest, Váci út 19. (a Könyvház régi épületében, a Lehel térnél).
Telefon: 270-6131
Nyitva tartás
Kedd-péntek: 9-17 óráig
Szombat-vasárnap:
10-18 óráig (hétfő szünnap)