Vissza a tartalomjegyzékhez


Szocialista győzelem másodszor

Franciaországban meghiúsult Le Pen és pártja, a Nemzeti Front követelése: nem jött létre az általuk javasolt csere, azaz Le Pen nem kapta meg a jobboldali voksokat az általuk oly fontosnak tartott Provence-Alpes-Cote d’Azur régió elnökválasztásán. E meghatározó posztot a második fordulóban a szocialista Michel Vauzelle nyerte el.
A francia ellenzék választóinak többsége ellenzi a hagyományos jobboldal és a Le Pen-féle szélsőséges Nemzeti Front szövetségét, de a viszszautasítók aránya csökkent azóta, amióta múlt pénteken öt régióban a szélsőjobboldali képviselők juttatták a jobboldalt hatalomra - állapította meg a Libération című francia újság felmérése. Jacques Chirac államfő rendkívüli rádió- és tévébeszédében Le Pen pártjáról elmondta: „Jelen állapotában rasszista és idegengyűlölő természetű párt”, s kérte a Nemzeti Frontra szavazókat, hogy mérjék fel felelősségüket.
A helyzetből levont tanulságként Chirac kijelentette: a francia politikai életet átláthatóbbá kell tenni és közelebb kell hozni az állampolgárokhoz, ezért a közeljövőben tárgyalásokra hívja „a köztársasági formációk vezetőit”. (MTI)