Hozzávalók
Palacsinta: 2 tojás, 1 csésze liszt,
1 csésze tej, 1/2 teáskanál vaníliáscukor, 1 citrom reszelt
héja, 1/3 csésze szódavíz, csipetnyi só, 1/2 csésze
napraforgóolaj a sütéshez
Diótöltelék: 1/2 csésze tejszín, 4
evőkanál rum, 100 g kristálycukor, 125 g őrölt dió, 125 g
durvára darált dió, 50 g mazsola, 1 púpozott evőkanál
reszelt narancshéj, 1/4 teáskanál őrölt fahéj
Csokoládémártás: 100 g félédes
csokoládé, 4 teáskanál krémpor, 1 evőkanál tej, 1 csésze
tej, 4 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál vaníliáscukor,
2 teáskanál kakaópór, 3 evőkanál rum, 40 g vaj a
pirításhoz, 1 evőkanál porcukor
Elkészítése
Palacsinta: Egy 2 literes tálban a
tojást, tejet, vaníliáscukrot, citromhéjat, csipetnyi sót
elkerverjük egy habverővel. Hozzáadjuk a lisztet, és
csomómentesre keverjük. Szódavízzel beállítjuk a tészta
sűrűségét (híg tejfölhöz hasonlítson). Fél órát
pihentetjük a tésztát. Egy kiolajozott, kb. 200 mm
átmérőjű palacsintasütőt felhevítünk, ebbe 1/3 csésze
tésztát öntünk, és úgy forgatjuk a sütőt, hogy a tészta
egyenletesen bevonja. Körülbelül 20 másodperc sütés után a
palacsintát megforgatjuk és ugyanannyi ideig sütjük a másik
felét is. 8 db palacsintát sütünk.
Diótöltelék: A töltelékhez
először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd
főzőkanállal kevergetve hozzátesszük a többi anyagot.
Nagyon kis lángon forraljuk 2-3 percig. Ha nagyon sűrű,
öntsünk hozzá még egy kis tejszínt. Elosztjuk a tölteléket
a 8 palacsintára és henger alakúra göngyöljük.
Csokoládémártás: A
csokoládémártáshoz 1/2 literes lábasban vízgőzön vagy
gyenge tűzön felolvasztjuk a csokoládét. Egy kis tálban a 4
teáskanál krémport elkeverjük 1 evőkanál tejjel.
Egy másik 1/2 literes lábasban felforraljuk a csésze tejet
cukorral és vaníliáscukorral, majd habverővel keverve
hozzáadjuk a kakaóport. Kevergetve felforraljuk és
beleöntjük a tejjel elkevert krémport. Nagyon lassú tűzön
forraljuk 1-2 percig, továbbra is keverve és vigyázva, nehogy
leégjen az alja. Levesszük a tűzről és belekeverjük a
felolvasztott csokoládét és a 3 evőkanál rumot. Ha túl
sűrű, és emiatt nem tudjuk önteni, tejjel hígítjuk.
Tálalás: A
palacsintasütőben felmelegítünk 20 g vajat, majd
belehelyezünk 4 db feltekert töltött palacsintát és mindkét
oldalukat közepes lángon világos barnára pirítjuk. Melegre
tesszük a 4 db palacsintát, majd a következő 4 db-ot
pirítjuk meg. A palacsintákat meleg tálra vagy tányérra
helyezzük egymás mellé, egyik felüket leöntjük a forró
csokoládémártással, másik felüket pedig meghintjük
porcukorral. Így szolgáljuk fel a klasszikus Gundel
palacsintát.
Megjegyzés: Ha lángolva akarjuk
tálalni, akkor a Gundel palacsintát háromszög alakúra
hajtjuk töltés után, majd szintén megpirítjuk. Sorban meleg
tálra helyezzük a forró palacsintákat, fél oldalukat
leöntjük csokoládészósszal, a másik oldalukat porcukorral
hintjük meg. 6 evőkanál rumot felmelegítve ráöntünk a
palacsintákra és az asztalnál meggyújtjuk. Gundel Károly
fia, Gundel Imre közlése szerint a klasszikus Gundel
palacsintát a fenti módon - flambírozás nélkül -
szokták felszolgálni. Gundel Károly azonban tálalás előtt
néhány percre sütőbe tette a palacsintákat, hogy jól
átpiruljanak.