Vissza a tartalomjegyzékhez


Ízvilág
Klasszikus Gundel palacsinta

Hozzávalók
Palacsinta: 2 tojás, 1 csésze liszt, 1 csésze tej, 1/2 teáskanál vaníliáscukor, 1 citrom reszelt héja, 1/3 csésze szódavíz, csipetnyi só, 1/2 csésze napraforgóolaj a sütéshez
Diótöltelék: 1/2 csésze tejszín, 4 evőkanál rum, 100 g kristálycukor, 125 g őrölt dió, 125 g durvára darált dió, 50 g mazsola, 1 púpozott evőkanál reszelt narancshéj, 1/4 teáskanál őrölt fahéj
Csokoládémártás: 100 g félédes csokoládé, 4 teáskanál krémpor, 1 evőkanál tej, 1 csésze tej, 4 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál vaníliáscukor, 2 teáskanál kakaópór, 3 evőkanál rum, 40 g vaj a pirításhoz, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése
Palacsinta: Egy 2 literes tálban a tojást, tejet, vaníliáscukrot, citromhéjat, csipetnyi sót elkerverjük egy habverővel. Hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Szódavízzel beállítjuk a tészta sűrűségét (híg tejfölhöz hasonlítson). Fél órát pihentetjük a tésztát. Egy kiolajozott, kb. 200 mm átmérőjű palacsintasütőt felhevítünk, ebbe 1/3 csésze tésztát öntünk, és úgy forgatjuk a sütőt, hogy a tészta egyenletesen bevonja. Körülbelül 20 másodperc sütés után a palacsintát megforgatjuk és ugyanannyi ideig sütjük a másik felét is. 8 db palacsintát sütünk.
Diótöltelék: A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd főzőkanállal kevergetve hozzátesszük a többi anyagot. Nagyon kis lángon forraljuk 2-3 percig. Ha nagyon sűrű, öntsünk hozzá még egy kis tejszínt. Elosztjuk a tölteléket a 8 palacsintára és henger alakúra göngyöljük.
Csokoládémártás: A csokoládémártáshoz 1/2 literes lábasban vízgőzön vagy gyenge tűzön felolvasztjuk a csokoládét. Egy kis tálban a 4 teáskanál krémport elkeverjük 1 evőkanál tejjel.
Egy másik 1/2 literes lábasban felforraljuk a csésze tejet cukorral és vaníliáscukorral, majd habverővel keverve hozzáadjuk a kakaóport. Kevergetve felforraljuk és beleöntjük a tejjel elkevert krémport. Nagyon lassú tűzön forraljuk 1-2 percig, továbbra is keverve és vigyázva, nehogy leégjen az alja. Levesszük a tűzről és belekeverjük a felolvasztott csokoládét és a 3 evőkanál rumot. Ha túl sűrű, és emiatt nem tudjuk önteni, tejjel hígítjuk.
Tálalás: A palacsintasütőben felmelegítünk 20 g vajat, majd belehelyezünk 4 db feltekert töltött palacsintát és mindkét oldalukat közepes lángon világos barnára pirítjuk. Melegre tesszük a 4 db palacsintát, majd a következő 4 db-ot pirítjuk meg. A palacsintákat meleg tálra vagy tányérra helyezzük egymás mellé, egyik felüket leöntjük a forró csokoládémártással, másik felüket pedig meghintjük porcukorral. Így szolgáljuk fel a klasszikus Gundel palacsintát.
Megjegyzés: Ha lángolva akarjuk tálalni, akkor a Gundel palacsintát háromszög alakúra hajtjuk töltés után, majd szintén megpirítjuk. Sorban meleg tálra helyezzük a forró palacsintákat, fél oldalukat leöntjük csokoládészósszal, a másik oldalukat porcukorral hintjük meg. 6 evőkanál rumot felmelegítve ráöntünk a palacsintákra és az asztalnál meggyújtjuk. Gundel Károly fia, Gundel Imre közlése szerint a klasszikus Gundel palacsintát a fenti módon - flambírozás nélkül - szokták felszolgálni. Gundel Károly azonban tálalás előtt néhány percre sütőbe tette a palacsintákat, hogy jól átpiruljanak.