Vissza a tartalomjegyzékhez

KUNSTÁR CSABA
Mátyás király Veszprémben

Egy szokványosnak ígérkező októberi hétköznap véget értek a csendes esték Veszprém szívében. Azóta menetrend szerint hajnali ötig dübörög a zene a helybéli egyetemisták szórakozóhelyén, a diákcentrumban. Záróra után pedig a több száz - már kellő hő- és alkoholfokú - fiatal kirajzik az utcákra, ahol kukákat döntögetnek, ablakokat törnek be és ordibálnak.

Nem csoda, hogy a felbőszült polgárok levélben fordultak a polgármesterhez, végre tegyen valamit. Dióssy László pedig nem volt rest, s afféle helybéli Mátyás királyként, álruhába öltözve, a saját szemével bizonyosodott meg a tényekről.
„Én ugyan liberális politikusnak tartom magam, de azt gondolom, ez már túlmegy minden határon” - mondja Dióssy László, akit idén az év polgármesterének is megválasztottak. Az önkormányzat tavaly mintegy 20 millió forintot adott az egyetemnek felújításokra, aminek nagy részét a diákcentrum létrehozására fordították. Úgy gondolták, kell egy hely, ahol a fiatalok szórakozhatnak. Akkor senki nem látta előre, hogy ez lesz belőle. Ráadásul az egyik városatyát ismeretlen személyek életveszélyesen megfenyegették, miután azok szószólója lett, akik már megelégelték a veszprémi diákcentrum körüli állapotokat.
A polgármester, hogy saját szemével győződjön meg róla, mi is történik a 65 ezer fős városban - Mátyás király példáját követve -, egyik éjszaka inkognitóban jelent meg a fiatalság körében. A hatás nem is maradt el. „Ha az egyetem nem intézkedik, akkor kénytelenek vagyunk a legszigorúbb intézkedéseket megtenni” - jelentette ki drákói szigorral az este átélt élmények hatása alatt Dióssy polgármester.
A diákok persze másként értékelik a kialakult helyzetet. „Kész röhej lenne, ha bezárnák a diákcentrumot” - fejtette ki lapunknak Muraközi Péter, a klub vezetője, aki úgy véli: attól, hogy lakat kerül az ajtóra, még senki nem fogja befogni a száját. Ha nem itt, akkor másutt fognak randalírozni az egyetem ifjú polgárai. Mint mondja, a bulikat azért tették hétköznapokra, hogy legalább a hétvégén ne zavarják a lakók nyugalmát. Arról pedig nem hallott, hogy megfenyegették volna az egyik városatyát. Szerinte az egész csak egy választási fogás. A városatyák szerint ez az eset az egyetem működését is minősíti. Kérdés ugyanis, hogy ha minden hétköznap hajnali ötig dugig van a klub, akkor ki jár be másnap az előadásokra és szemináriumokra.